Gázballon világbajnokság

2022.09.03. 22:35

Gázballon versenyzők landoltak Somogy földjén

Szeptember másodikán bocsátották fel Sankt Gallen-ben azt a tizenkilenc gázballont, ami ma délután elérte megyénk légterét, a 65. Coupe Aéronautique Grodon Bennett verseny keretén belül.

Kétezer-tizenkilenc őszén a Hosszútávú Gázballon Világbajnokságot Laurent Sciboz és Nicholas Tiéche egy svájci páros nyerte Fribourgból. Akkor  Montbéliardból, Franciaországból szálltak fel és 1775 km-es útjukkal utasítottak maguk mögé mindenkit. A hagyományok szerint a győztes nemzet rendezheti meg a következő évben a versenyt, ez 2020-ban és 2021-ben elmaradt a pandémia miatt, de idén nyáron végre sor kerülhetett rá Sankt Gallen városában.  A kiindulópont a város közvetlen közelében található Kreuzbleiche volt. A cél nagyon egyszerű, indulás után minél nagyobb távolságot kell megtenni leszállás nélkül.

 A verseny egyébként kezdeményezőjéről James Gordon Bennettről kapta a nevét, aki 1906-ban rendezte meg először, Párizsból akkor még csak 16 ballon szállt fel a magasba. A Flightradar24 repülőgépkövető oldal adatai alapján szombat délután gázballonok lepték el az eget a Dél-Dunántúlon. A ballonok többsége Ausztriából sodródott hazánk felé az élénk északnyugati széllel. Egyik olvasónk arra is felhívta a figyelmünket, hogy egy ausztrál csapat Dariusz Brzozowski és Kiff Saunders szállt le Kaposújlakon, míg Homokszentgyörgy határában pedig a lengyel Andrej-Bogdan Olszewski és Jaroslaw Cieslak ért földet.

Fotós: flightradar.com
Fotós: Mizerák László
Fotós: Mizerák László

 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában