Kényszerű nyaralás

2022.09.02. 09:00

Nehéz szabadulni az üdülési jogtól

Nem tudja lemondani az üdülési jogát olvasónk, a kaposújlaki Novák Istvánné, aki családjával még 2003-ban vásárolta meg a jogot egy keszthelyi szállodában.

K. G.

Fotó: Shutterstock

Akkor egy összegben 400 ezer forintot fizetett ki, és minden év elején meg kellett újítani az üdülési jogot, ez évi 40 ezer forint befizetésével járt. 
Sokáig zavartalanul pihentek így a Balatonnál, ám később a nyugdíjas asszony férje már nehezen mozgott, ezért nem vállalkozott az egyhetes útra. Novák Istvánnénak elment a kedve az utazástól, mert egyedül nem akart üdülni, és nem volt, aki elkísérje. Hamarosan megérett a nyugdíjas házaspárban a gondolat, hogy megszabadulnának a 93 évre szóló, örökölhető és átruházható üdülési jogtól. Kiderült, hogy ez azonban nem megy könnyen, mert az üdülési jogot árusító céget nem tudják elérni, és telefonon nem akarnak tárgyalni velük. Lemondás helyett levelet kaptak arról, hogy az idén megemelték az évi megújítási díjukat. Az utolsó levélben arra szólították fel a nyugdíjas házaspárt, hogy forduljanak közjegyzőhöz, hogy a lemondás feltételeiről tájékozódjanak. Novák Istvánné megelégelte a hercehurcát, szívesen átruházná az üdülési jogát, de nincs rá jelentkező. 
Tanulmányozni kell a megkötött szerződést, és annak is utána kell nézni, hogy ki áll a háttérben, mert a tulajdonosok változhatnak ennyi idő alatt, hívta fel a figyelmet erre az általunk megkérdezett kaposvári ügyvéd, Fóris Kálmán. Lemondáskor a cégek gyakran azt szeretnék elérni, hogy a lemondó maga helyett hozzon egy másik igénylőt az üdülési jogra. Általánosságban igaz, hogy hosszú időre létrejött szerződéseknél később adódhatnak olyan helyzetek, amikor változtatni szeretnének, de lemondáskor az a kérdés, hogy a felek hogyan számolnak el, és az eddigi befizetések fedezték-e az üdülőben töltött időszakok ellenértékét. 
A Gazdasági Versenyhivatal néhány hónapja az üdülési jogukat értékesíteni vágyóknak azt javasolta, hogy minden ajánlat esetén alaposan tekintsék át a felkínált feltételrendszer részleteit, szerződéskötés előtt pedig alaposan tájékozódjanak az érintett vállalkozások megbízhatósága és fogyasztói értékelése felől. Fontos, hogy a fogyasztók a személyes találkozókon se engedjenek az esetleges nyomásgyakorlásnak és minden esetben megfontolt, tudatos döntést hozzanak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában