Pályaválasztás

2022.09.21. 17:28

Szakmák csatája az arénában

Több mint 60 kiállító standjánál tájékozódhattak a megye iskoláiról és munkahelyeiről a pályaválasztás előtt álló fiatalok. A Somogy Megyei Kormányhivatal 21. alkalommal szervezte meg a pályaválasztási kiállítást és szakmabemutatót. A kétnapos rendezvénynek a Kaposvár Aréna adott otthont.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Kaposvár – Egyik kezedbe megfogod a kést, a másikba az élezőt és lassan elkezdet mozgatni – a késélezés alapjait tanította meg a hentes szakma iránt érdeklődő fiataloknak a Kométa egyik dolgozója. Nagy volt az érdeklődés a húsipari cég standjánál. A balatonszentgyörgyi Németh Mihály is ellesett néhány mozdulatot. Érdeklődésünkre elmondta, nehéz helyzetben van, mert több szakma is érdekli, ezért családja és a tanárai véleményét is kikéri majd arról, hogy milyen középiskolába tanuljon tovább.

Nagy dilemmában van Cserdy Adél is. A balatoni fiatal állatorvos vagy belső építész szeretne lenni. Kérdésünkre elmondta, még van egy kis ideje eldönteni melyik iskolát jelölje meg első helyen, de várhatóan a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumot választja majd, mert az közel van a lakhelyéhez.

A pályaválasztási kiállításon szinte az összes szakmát megismerhették az érdeklődők. A nagyatádi Büttner Kft. a gépi és CNC forgácsoló, az ipari gépész és a gépgyártás technológiai munkaköröket ismertette a zömében hetedik és nyolcadik osztályos diákoknak. Szollár Andrea a cég képzési vezetője lapunknak elmondta, évente 60-70 fiatalt foglalkoztatnak a duális képzésben. A tanulók Nagyatádról és környékéről járnak hozzájuk és a megye egyik legmodernebb tanműhelyebén sajátíthatják el a szakmákat.

A megye iskolái is megmutatták miért érdemes náluk tanulni jövő szeptembertől. Csokor Réka a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium intézményvezetője kérdésünkre elmondta, diákjaik családias légkörben egy boldog iskola címmel rendelkező intézményben tanulhatnak, ahol mindenkire odafigyelnek. Hozzátette, legnépszerűbb képzésük az angol kéttanítási nyelvű szak. Az érdeklődők a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ szakiskoláját is megismerhetik az eseményen. A pályaválasztási kiállítás csütörtök délutánig tart.   

 

Nem zsákutca a szakképzés 

Neszményi Zsolt a Somogy Megyei Kormányhivatal főispánja a rendezvényen elmondta, a megye foglalkoztatási főosztálya nagyon sok segítséget és támogatást nyújt a munkavállalóknak és a cégeknek ahhoz, hogy a foglalkoztatási helyzet javuljon. Kiemelte, Somogyban a regisztrált álláskeresők száma 10 ezer 700. Balogh Szilvia foglalkoztatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár az eseményen arról beszélt, a szakképzés immáron nem zsákutca. A közelmúltban végrehajtott reformok miatt a középfokú oktatási utak mindegyike elvezet az érettségihez. Hangsúlyozta, a szakképzés támogatása nemzetgazdasági érdek, mert a magyar munkaerőpiacnak nagy szüksége van a jól képzett munkaerőre. Balogh Szilvia hozzátette, már hónapok óta  több mint 4 millió 700 ezren dolgoznak Magyarországon. Gelencsér Attila Kaposvár és környékének országgyűlési képviselője biztatva a fiatalokat elmondta, aki a munkáját szereti végezni, sokkal jobb eséllyel ér el sikereket és kevésbé lesznek majd megélhetési problémái.  

Címkék#somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában