Elismerés

2022.10.07. 09:00

Az igazság hirdetése erősíti a nemzetet

Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem kutatóprofesszora kapta az idei Szent István-díjat.

Lőrincz Sándor

Fotó: Lang Róbert

A Bihari Antal, a Körzeti Televízió tulajdonos-vezetője által alapított elismerést – immár huszadik alkalommal – az esztergomi vármúzeum koronatermében adták át prominens személyiségek jelenlétében a hétvégén. A nagybajomi gyökerű Boross Péter volt miniszterelnök nagyívű laudációjában egyebek mellett arra utalt: Szakály Sándor történészprofesszor részéről a haza iránti hűségnek és odaadásnak jellemző mozzanata volt a VERITAS Történetkutató Intézet megszervezése és működtetése, mert ez az az intézmény, amelyik egyértelműen sűrítve fejezi ki azt, hogy az igazság hirdetése nemzeterősítő erő. 
Melocco Miklós szobrászművész Szent István királyt ábrázoló bronzplasztikáját az előtt a nagy méretű festmény előtt vette át a törökkoppányi születésű, ám lassan fél éve újra somogyivá lett, Balatonföldváron élő tudós, amely Vajk megkeresztelését ábrázolja. Szakály Sándor lapunknak elmondta: meghatódott már a hír hallatán is, és ismét bizonysággá vált előtte, hogy érdemes tisztességes szakmai munkát végezni. Szakály professzort – aki Törökkoppány és Balatonföldvár díszpolgára – lapunk legutóbb augusztus 20-a alkalmából kérdezte, éppen Szent István örökségéről, amely úgy hiszi, nagy erőforrás a magyar nép jövőjét illetően. Az égi pártfogónknak választott Szent Szűz közbenjárásának is köszönhető, hogy ennyi szenvedés, országcsonkítás, népességfogyás után itt vagyunk, magyarok maradtunk. 

Fotós: Lang Róbert
Fotós: Lang Róbert

Életútjáról mesélt a történész a kaposváriaknak 

Nyolcvan érdeklődő előtt mesélt Törökkopánytól Budapestig vezető életútjáról Szakály Sándor történész a megyeszékhelyen. A Somogy Megyei TIT szervezésében tartott találkozón a szokásos szakmai kutatásokról szóló előadások helyett ezúttal élete főbb állomásairól, egyetemi tanulmányairól, munkahelyeiről mesélt humorral fűszerezve az érdeklődő kaposváriaknak a nyáron Szent István-díjjal kitüntetett professzor. Turbéki B. 
 

Fotós: Lang Róbert

Szakály Sándor a somogyi TIT szervezésében beszélt életútjáról 
Szent István öröksége hatalmas erőforrása a magyar népnek

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában