Gyarapodás

2022.11.15. 11:30

A válság és a járvány sem vette el a kedvünket a gyerekvállalástól

Hazánkban egyedülálló módon a koronavírus-válság alatt is nőtt a születések száma, és ehhez hasonlóan az elmúlt évek adataihoz képest Somogyban is több gyermek született. Bár évről évre csökken a szülőképes korú nők száma, arányaiban mégis több gyermeket vállalnak.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Kilencven gyermek jár a ságvári óvodába, és a bölcsődét is bővítették az elmúlt időszakban. Az épületeket felújították, új tornaszobát és új csoportszobát alakítottak ki, hiszen minden évben több gyermeket iratnak be hozzájuk. A település lélekszáma nemrég meghaladta a kétezret – nyugtázta elégedetten Kecskés Gábor, Ságvár polgármestere. Hetven telket értékesítettek, negyven új lakás épül a községben. Öt élelmiszerüzlet, két benzinkút, egy gyógyszertár működik és 169 vállalkozó dolgozik a faluban. 

A gigei óvodában sincs hiány gyermekekből. A 400 lelkes, hátrányos helyzetű településen azóta gyarapodott számottevően a családok száma, hogy bekerültek azon települések közé, ahol felvehető a családok otthonteremtési támogatása (csaok). Bővültek a helyi szolgáltatások, és a gyerekre külön odafigyelnek – hangsúlyozta Bálint Ildikó, Gige polgármestere. 

Folyamatosan nő a születések száma Somogyban. Míg 2019-ben 2484 csecsemő látta meg a napvilágot megyénkben, 2020-ban már 2605, 2021-ben 2568. Az idén az első három negyedévben 1907 szülést tartottak nyilván – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Magyarországon 2011 óta kiemelkedő mértékben, 29 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta. Hazánkban egyedülálló módon a koronavírus-válság alatt is több gyermek született 2016–2019 közötti időszak átlagához képest – mondta a Növekedés.hu-nak Fűrész Tünde. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke arról is beszélt, hogy bár évről évre csökken a szülőképes korú nők száma, ők arányaiban mégis egyre több gyermeket vállalnak. 
 

Két évvel rövidült az átlagos élethossz

Bár több gyermek születik, a világjárvány miatt rövidült a magyarok várható élettartama. Hazánk Európa országai közül az egyik, ahol átlagosan a leginkább rövidült az emberek életének hossza. Magyarország a lista első harmadában, a 6. helyen áll 24,6 hónappal, vagyis több mint két évvel rövidült a várható élettartam a 2019-es állapothoz képest. A Nature Human Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a koronavírus-világjárvány miatt globálisan visszaesett a várható élettartam, ami nem állt meg a járvány óta. Az Oxfordi Egyetem és a Max Planck Demográfiai Kutatóintézet kutatócsoportja által vizsgált 29 országban 2020 előtt évről évre javult a várható élettartam, ám 2020-ban és 2021-ben több mint egyéves visszaesés következett be a várható átlagélettartamban. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában