Mindenki számít

2022.11.08. 09:03

Több a rászoruló család, előbb elkezdték az ünnepi adománygyűjtéseket

A többszörösére emelkedett energia- és élelmiszerárak miatt korábban elindította az országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet. November 7-től lehet segíteni a szervezet munkáját a 1353-as adományvonalon keresztül.

Marosi Gábor

Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója a gyűjtéssel kapcsolatos budapesti sajtótájékoztatón elmondta, az "Ételt. Otthont. Esélyt." mottóval meghirdetett december 31-ig tartó Országos Adventi Pénzadománygyűjtés során adományozóikat közvetlenül is megszólítják és egymást követik majd a figyelemfelhívó akciók is. A kommunikációs igazgató kiemelte, a 1353-as adományvonalon keresztül hívásonként és sms-enként 250 forinttal lehet csatlakozni. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani a segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat és lehetőség van csekkes és utalásos támogatásra is. 
Lehel László a segélyszervezet elnök-igazgatója hangsúlyozta, a megnövekedett élelmiszer- és rezsiárak ellenére sem szeretnék elengedni az esélyteremtő programokban résztvevő gyermekek kezét. Lehel László kiemelte, a jelenlegi becslésük szerint az idén 80 ezer rászoruló kér segítséget az Ökumenikus Segélyszervezettől. Hozzátette, karácsonykor is szeretnék szebbé tenni a legszegényebbek ünnepét. Számítanak arra, hogy szeretetvendégségeiken és segélyakcióikban több rászoruló vesz majd részt, mint a korábbi években. 
Az adventi gyűjtést már a Magyar Református Szeretetszolgálat is megkezdte. A Kívánságlista-programban a szervezet adományvonalának hívószámával megegyező 1358 gyermek álmát gyűjtötték össze az alapítvány munkatársai. Dobis-Lucski Zsófia a szeretetszolgálat kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, a gyerekek kívánságai között rengeteg ruhanemű, téli kabát, csizma, különféle játék, sportfelszerelés, könyv és elektronikai eszköz is szerepel. A programot először három évvel ezelőtt indították el. Azóta több mint 5500 kisgyermek karácsonyát tették felejthetetlenné és örömtelivé. A kívánságlista a szeretetdoboz.jobbadni.hu oldalon található meg. A gyerekek kéréseit november 30-ig lehet teljesíteni úgy, hogy az adományozó megveszi a kért ajándékot, vagy az értékét felajánlja és a szeretetszolgálat munkatársai megvásárolják majd. 

 

Aggregátort és külső akkumulátort is gyűjtenek

A Katolikus Karitász advent első vasárnapján, november 27-én indítja el a tartósélelmiszer-gyűjtő programját. Wittmer-Besze Erika, a szeretetszolgálat sajtóreferense elmondta, a gyerekeknek külön ajándékgyűjtő kampányt szerveznek majd. Az Angyalbatyu elnevezésű programot pénzadománnyal, utalással és a 1356-os adományvonalon egy-egy hívással lehet segíteni. Wittmer-Besze Erika hangsúlyozta, lassú növekedés kezdődött el az egyházmegyei karitászoknál, egyre többen kezdtek el segítséget kérni. A karitász sajtóreferense arról is beszélt, évek óta támogatják a kárpátaljaiakat. Az élelmiszerek mellett plédet, téli ruházatot is gyűjtenek nekik, de aggregátorra és elektronikai eszközökhöz használható külső akkumulátorokra is szükség van. 

 

Élelmiszerre, ajándékokra számítanak az akció alatt

A Balatonboglári Evangélikus Egyházközség november végétől szervez cipősdoboz-gyűjtő akciót. Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperese érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai szerint nagyjából 170-200 doboznyi felajánlás szokott beérkezni hozzájuk. Az adományokat a kisebb településen élő gyerekeknek viszik el karácsony környékén. Az esperes kiemelte, a cipősdoboz-gyűjtéssel egy időben kezdik el a tartós élelmiszereket is gyűjteni. Ezeket a csomagokat majd Balatonbogláron osztják szét, de ha marad, akkor máshová is juttatnak belőle. Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna hozzátette, már most érződik, hogy többen szorulnak majd segítségre, mint az elmúlt években. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában