Dráguló ünnepi édesség

2022.11.24. 11:31

Hiába van étcsokis Vadász, inkább zselésre vadásznak

A csokimikulás csaknem 15 százalékkal drágult tavaly óta az üzletekben, egyes szaloncukroknál 20 százalékos az árnövekedés. A drágulás azonban egyelőre nem veszi el a vásárlási kedvet, legfeljebb az olcsóbbat választják a vásárlók.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Csokmikulásból pillanatnyilag nyolc fajta van, a legolcsóbb 219 forint, míg a legdrágább 990 forintba kerül – mondta Lenner Éva, az egyik lengyeltóti ABC üzletvezetője. – Szaloncukorból 15 félét kínálunk, az olcsóbb kilója 2590 forint, a likőrös ára viszont csaknem 4500 forint. 

A kereskedő szerint az édességvásárlási szokásokat befolyásolja, hogy a vásárlók mikor kapnak fizetést vagy nyugdíjat, ám a kereskedő szerint az ünnepekre szánt édességek várhatóan idén is elfogynak. 
Bazsó Rita, a Csurgó Coop Zrt. hálózatirányítási csoportvezetője hangsúlyozta: egyértelműen az olcsóbb csokoládékat keresik a vevők. Kétféle csokimikulást forgalmaznak, a 40 grammos változat 299 forint, a másik 449 forint. A legkisebb dél-somogyi üzletekben is kedvükre válogathatnak a betérők szaloncukorból, egy 30 dekás doboz 1095 forint, míg az egyik neves gyártó terméke 3090 forintot kóstál. Az egyik kaposvári multinál a 310 grammos kakaókrémes szaloncukrot 2399 forintért adják, s aki a banánízű finomságért rajong, annak egy dobozért 2799 forintot kell fizetnie. 

– Megérkezett a konzum szaloncukor? – kérdezte egy idős asszony az eladót az egyik belvárosi cukrászdában. Neu József tulajdonos szerint hiába bővítik évről évre a karácsonyi kínálatot, vannak olyanok, akik a hetvenes, nyolcvanas évek ízeire vadásznak. – Minőségtől és márkától is függ, de egyes termékek 15–20 százalékkal drágultak – mondta. – Nemcsak a csokoládé és a marcipán ára szökött az egekbe, az energia­költség-emelkedés a cukrászatokat sem kímélte. A legolcsóbb szaloncukor a zselés, kilónként 2900 forint, a tej­krémes és a trüffelkrémes 4700 forint, a konyakmeggyesért és a Vadász étcsokisért már mélyebben a zsebükbe nyúlhatnak a vevők, kilója 5500 forint, az ismert prémium márka kilója 9900 forint. Utóbbiból narancsos, meggyes, illetve szilvás krémmel töltött is kapható. 

– Még mindig gyakran előfordul, hogy több fajtából csupán pár szem szaloncukrot visznek a vevők kóstolóba, s amelyik íz bejön, abból később 50–60 dekát vagy épp egy kilót vesznek a fára – mondta Neu József. – Mostanában már a cégek is érdeklődnek, az édességet karácsonyi ajándékba akarják adni a dolgozóknak. 

Háztartásonként átlagosan egy kiló szaloncukrot vásárolunk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb körképe szerint valamennyi magyar háztartásban évente átlagosan egy kilónyi szaloncukrot vásárolnak. A legkedveltebb hagyományosan továbbra is a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes édesség. 

A Magyar Édességgyártók Szövetségének most közzé tett tájékoztatása szerint Magyarországon évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a fogyasztók – derült ki a NAK tájékoztatójából. – A szaloncukor-értékesítés a koronavírussal erősen sújtott 2020-as év kivételével évről évre növekvő tendenciát mutat. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában