Siker

2022.11.30. 14:02

Ismét dobogóra állhatott a kaposvári futóbiciklis Deák Réka

Portugáliából tért haza szerdán hajnalban Deák Réka, a kaposvári Atlétika Club versenyzője. Az International Wheelchair & Amputee Sports (IWAS) Világjátékokon vett részt, ahol futóbiciklijvel 100, 200, 400 távon indult, utóbbi számban bronz helyezést ért el.

Góz Lilla

San Antonio Harmincöt ország félezer sportolója vett részt a Portugáliában rendezett világjátékokon. A sportolók atlétika, úszás és erőemelés számokban mérkőztek meg egymással. Somogy megyéből Deák Réka, a kaposvári Atlétika Club versenyzője indult futóbiciklijével. – Száz méteren ötödik, kétszáz méteren negyedik lett és négyszáz méteren a bronzérmet sikerült megszereznie – mondta el Völgyi Rita, Réka édesanyja. Hozzátette: a verseny három év kihagyás után rendezték meg, hazánkat Réka mellett Chis Márk képviselte. A Pető SE sportolója négyszáz méteren arany, kétszáz méteren ezüst érmet szerzett. Kijutásukat a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatta. – Az érem meglepetés volt számomra , mert egy ilyen világversenyen nem könnyű a dobogóra felkerülni – mondta el Deák Réka. Hozzátette: a jövőben szeretne még időeredményein javítani, hogy a világ élvonalára tartozzon. 

 

A kaposvári sportoló nagyon élvezte a világversenyt és jutott kis ideje Portugáliát is felfedezni. – Szállásunk csodaszép helyen, az óceán partján volt és nagyon tetszett az ország, az utazás kicsit visszafelé fárasztó volt, kedden hajnali négykor értünk haza – mesélte Réka, aki mindössze pár évvel ezelőtt ismerkedett meg a kifejezetten idegrendszeri sérülteknek kifejlesztett speciális futóbiciklivel és amilyen távon csak rajthoz állt, abban a világ tíz legjobbja között végzett. Júliusban első helyezéssel tért haza egy dániai világversenyről. Futóbiciklijével nyolcszáz méteren a leggyorsabb volt, így ezt a számot aranyéremmel a nyakában zárta a 25. Frame Running Kupán. A sportágat egyébként Dániában 1991-ben fejlesztették ki mozgássérült sportolók számára, a tervek szerint 2028-ban paralimpiai sportág lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában