Jövőbe látó gondolatok

2022.11.08. 18:09

Járnak hazánknak a fejlesztési források – bizakodó a miniszter

A települési önkormányzatokat leginkább érintő kérdésekről tartottak előadásokat Siófokon, a Somogy Megyei Polgármesterek és Jegyzők Tanácskozásán. Az európai uniós források elosztásáról Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter beszélt Siófokon, azt mondta, jó esély van rá, hogy hazánk megkapja a nekünk járó fejlesztési forrásokat az uniótól.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Miután a megjelent több mint 210 polgármestert és jegyzőt Neszményi Zsolt főispán köszöntötte, Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter tartott előadást. Elhangzott, az unió 27 országának átlagához viszonyítva az egy főre jutó GDP 51 százaléka jut egy főre Somogyban. Megyénk a fejlesztendő dél-dunántúli régióban van, a jövőben olyan fejlesztéseket kell tervezni, amelyek nem a megyehatárokra, hanem a területi problémákra vannak tekintettel. – A felzárkózás elsődleges forrásai a kohéziós pénzek – emelte ki Navracsics Tibor. Az előttünk álló, 2027-ig tartó tervezési időszakban 14 ezer milliárd forint érkezik Magyarországra, ebből 10 ezer milliárd forint jut területfejlesztésre, a vidékfejlesztési programra pedig durván 4200 milliárd forint. 
A területfejlesztésért felelős miniszter azt mondta Siófokon, jó esélye van hazánknak, hogy megegyezzen az Európai Bizottsággal a kohéziós és helyreállítási alapokról. Ugyanis hazánk élen jár az unióban a források felhasználásában. 
– Ha megkötjük a megállapodást év végéig, 2023-ban további 561 milliárd forint forrás érkezik, majd 2024-ben 747 milliárd és 2025-ben 2,8 milliárd forint – sorolta Navracsics Tibor. Hozzátette: azon dolgozik, hogy a Balaton mint önálló régió dedikált 5 milliárd forintos fejlesztési forrást kapjon, amelyből a turizmus többletterhelését mérsékelhetnék a települések. A konferencia első napján köszöntőt mondott György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, valamint előadást tartott a TOP Plusz aktuális kérdéseiről Biró Norbert megyei közgyűlési elnök. 
 


Fotók: Kovács Tibor

A települések érdekeit helyezik előtérbe
A konferencián Horváth Győző iharosi polgármester a dél-somogyi települések turizmusának fejlesztési lehetőségeiről érdeklődött. Navracsics Tibor miniszter azt mondta, csak komplex turisztikai fejlesztésekben gondolkodnak a jövőben. Kövér István nagyszakácsi polgármester az elvándorlás problémáját vetette fel. – Erre a miniszter azt válaszolta, ha a gazdasági helyzet normalizálódik, elképzelhető, hogy emelnek a Magyar Falu Program 10 milliárd forintos keretén. Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere arra kérte Navracsics Tibor minisztert, hogy a pályáztatás során hozzák jobb helyzetbe a falvakat. 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában