Vak ebéd

2022.11.15. 16:19

Nem mindennapi módon hívták fel a figyelmet a látássérültek helyzetére

A Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének Marcali Kistérségi Csoportja szemléletformáló programra hívta az együttműködő partnerintézmények képviselőit.

Fotó: Vigmond Erika

A vak ebéd nevet viselő rendezvényen a látássérüléssel élők helyzetére kívánták felhívni a figyelmet. A marcali Kulturális Korzóba érkezőknek már az épületbe is bekötött szemmel kellett belépniük, ahol Papp Tündem a marcali csoport vezetője és munkatársa – Tóth Erika –, valamint a megyei egyesület elnökhelyettese – Nemesné Kiss Gabriella – segített a kabátok elhelyezésében, az asztaloknál való helyfoglalásban, valamint a háromfogásos ebéd elfogyasztásában. A leves kimerítése a tányérba, a felvágandó főtt krumplival és főtt tojással tálalt spenót elfogyasztása, valamint a desszert villahegyre tűzése egytől-egyig igazi kihívás elé állította a résztvevőket. Nem volt könnyű feladat összehozniuk a vizeskancsót a pohárral, a mértéket pedig még nehezebb volt felismerni, hogy ne csorduljon ki az ital.

A vendégek a saját bőrükön tapasztalhatták meg, élhették át, hogy milyen nehézségeket vet fel szemünk segítsége nélkül végrehatani egy hétköznapi tevékenységet, mekkora kihívást jelent a legegyszerűbb feladat elvégzése is a látásukat vesztett emberek számára.

A marcali rendezvény vendége volt a vakvezető kutyával érkező barcsi kistérségi vezető, a születésénél fogva nem látó Stecher Andrea is, aki humorba ágyazva beszélt saját állapotáról, helyzetéről, hétköznapjairól, nehézségeiről és élményeiről mindazoknak, akik vállalták a vak ebéd kihívását.

Fotós: Vigmond Erika

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában