Elismerés

2022.11.01. 07:00

Szent Gellért-díjjal jutalmazták a gazdag, hitvalló életműért

Élményekkel, sikerekkel teli, gazdag életút áll Bogáthy József mögött, aki jelenleg a zselickislaki idősotthon lakója.

Lőrincz S.

 S mivel itt az ősz – igaz, hosszú kéretés után – kötélnek állt, és erősíti a férfidalárdát. Népdalokat, magyarnótákat, slágereket énekelnek közösen, ám nem csak a maguk szórakoztatására; az intézmény mindennapjaiba csennek jókedvet a szárnyas szó örömével. A halk szavú, 80 felé tartó kürtművész úgy véli: a legjobb helyen van; feleségét, Ildikót, aki mindenben társa volt, ám néhány hónapja az öröklét lakója lett, itt tudta leginkább megápolni hosszú betegségében. Legfőbb támasza trombitaművész fia, Gábor maradt, aki gyakran látogatja, mi több: az otthonlakó idősekkel ő gyakoroltatja az éneklést. 

Aki ismeri Bogáthy Józsefet, azt is tudja, a fúvósmuzsika az élete, aki a zene szeretetét, az együttmuzsikálás örömét ezrekbe plántálta át. Az akkurátus, szelíd hangú tanárember minden magyarázatával, mozdulatával – a zenei anyanyelvet használva – evangelizált. Azt vallotta: a hit mellett a zene a leghatékonyabb az emberi lélekre. Hosszú évtizedeken át végzett kimagasló nevelő-oktató tevékenységéért, hitvalló életéért Varga László megyés püspök Szent Gellért-díjat adományozott neki a közelmúltban, melyet élete egyik legbecsesebb elismerésének tekint. Jóllehet korábban a város is elismerte, megkapta a megyei Príma-díjat, a zeneiskolában többször Az év tanárává választották, a Kelet-Európai Fúvószenekarok Szövetségétől pedig fúvószenekarokban végzett félévszázados tevékenységéért életműdíjat kapott. 

Bogáthy József elmondta: nem volt muzsikus a családjukban, de a zene élni és szeretni tanította. A muzsikával együtt a hitet, a keresztény értékrendet is magába szívta. Hegedülni is tanult, egy időben katonazenész szeretett volna lenni, de a vadászkürt győzött, melynek hangját számos CD-lemez őrzi, az általa vezetett fúvósegyüttesek fergeteges utcai vagy hangversenytermi produkciói pedig örökre beleégtek a fülünkbe. 

Bogáthy József elfogadta a sorsát, öregkorára legfeljebb még érzékenyebb lett, de nem bánkódik. Társaival énekel, sokat imádkozik, és egy-egy misén is vállal szolgálatot: ő furulyázik az áldoztatás ideje alatt. 

Fotó: Kling Márk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában