Szaporulat

2022.12.01. 19:20

Elterjedt a törpeharcsa a Balatonban, az invázió sem kizárt

Csaknem 3 ezer horgász töltötte ki október végéig a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet online kérdőívét.

T. B.

Forrás: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 A kérdőívvel a fekete törpeharcsa elterjedését kívánják feltérképezni a Balatonban. A faj állománynagysága az utóbbi években jelentős növekedésnek indult. Elterjedésének pontosabb megismerése céljából kérték a horgászok segítségét. Habár az adatgyűjtés még folyik, a részeredményeket már megosztották az intézet internetes oldalán. 

–– Ugyan a varsás fogásokban nem volt ott, a horgászok mégis nagy számban fogták a törpét. A horgászok megerősítették a tudományos kutatások eredményeit – tájékoztatott Takács Péter, az intézet tudományos főmunkatársa. A tó nyugatabbra fekvő területein nagyobb a tó termőképessége, így a halállomány is nagyobb. Azt várnánk, hogy a törpeharcsa is ezeken a területeken lesz jelen nagyobb mennyiségben. Ennek ellenére a tó keleti végében is rendkívül elterjedt a törpeharcsa. Sőt ott gyakrabban észlelik, a fogások jelentős mennyiségét ez a faj adja. 

– Az intézet kutatócsoportja szerint robbanásszerű a faj elterjedése, akár invázió is várható, ami a 600 négyzetkilométer vízfelületű Balatonban kezelhetetlenné válhat. Az fekete törpeharcsa számos más, őshonos faj versenytársa. A szakértők szerint nincs jó állapotban az állomány. Egyelőre nincs természetes ellensége, de valószínűsíthető, hogy egy ekkora populációban előbb-utóbb felüti fejét valami olyan kórokozó, amely véget vethet a faj túlszaporodásának. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában