Fotók

2023.01.18. 13:55

Kísérletezve ismerkedtek leendő szakmájukkal a nyílt napon

Élethű babák, különleges kísérletek is várták az érdeklődőket szerdán a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központjának nyílt napján. A rendezvényre nem csak Somogyból, hanem a régióból is érkeztek fiatalok.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Élethű baba mérlegelését, a helyes fogmosás folyamatát mutatták be a védőnő hallgatók az egyik standnál. Náluk még bébiételt is lehetett kóstolni, de régi eszközöket is láthattak az érdeklődők. – Másodéves hallgató vagyok és szerettem volna egy sokszínű hivatást választani és a védőnő szakma ilyen, könnyű elhelyezkedni ezzel a diplomával – árulta el Gyurkó Fanni.

A Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnázium általános ápoló szakos diákjai pedig a csecsemő gondozást mutatták be az élethű babákon. Bornemissza Ágnes szakoktató egy személyes történetét osztotta meg a fiatalokkal, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a védőnői szolgálat. 

– Egy ismerősünk Dél-Koreába költözött, ahol tanított, miután itt szült annyira bizonytalannak érezte helyzetét a kisbabájával, nem kapott segítséget, inkább hazajöttek – mesélte a tanársegéd. Hozzátette: a magyar védőnői szolgálat hungarikum, 2015-ben volt száz éves és hazánkon kívül mindössze Angliában és a skandináv országokban van hasonló ellátás. A fiataloknak bemutatták a méhnyakrákszűrést is egy női babán, ugyanis a védőnő hallgatóknak már ezt is el kell sajátítaniuk. 

– Kisgyermekápolónak tanulok és szeretnék tovább tanulni ezen az irányon egyetemen és emiatt fogom választani itt a védőnő képzést – mondta Beke Bianka, aki Székesfehérvárról érkezett a nyílt napra. Barátnője, László Tamara pedig szülésznőként folytatná tanulmányait. 

– Komlóról jöttem és magyar-angol szakos tanárnak tanulok, a barátnőmet kísértem el, de annyira tetszik az intézmény, hogy megfordult a fejemben, hogy váltok – árulta el Balogh Boglárka.

Idén első alkalommal rendeztek nyílt napot az oktatási intézményben, de a tanév folyamán számos középiskolába ellátogattak, hogy bemutassák képzésüket. 

– Elsősorban az érettségi előtt álló fiatalokat vártuk most, két képzést kínálunk nekik, az egyik a védőnő, a másik az orvos diagnosztikai analitikus alapszak, utóbbi esetében radiográfiát és orvosi laboratóriumi diagnosztika szakirány közül választhatnak – mondta el Stromájer-Rácz Tímea. Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központ igazgatója. Hozzátette: pár évvel ezelőtt Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnázium fenntartása hozzájuk került. 

– Kiváló az együttműködés és sok ismerős arc köszön vissza az elsős hallgatók között – jegyezte meg az igazgató. Kiemelte: ha a családban van egészségügyi végzettségű, sokszor a gyermek is ezt a pályát választja, valamint a bérrendezés és a biztos elhelyezkedés is népszerűvé teszi az egészségügyi képzéseket. Az új felvételi eljárásról is tájékoztatták a fiatalokat. – Nem kell emelt szintű érettségeit tenni, nincs minimális ponthatár, hanem a kapacitás számok fogják megmutatni, hogy egy kar hány főt vehet fel – mondta Stromájer-Rácz Tímea.

Átmenetileg másik kollégiumban tanulnak 

Az egyetemi rezsicsökkentési stratégia részeként PTE ETK Kaposvári Képzési Központjának kollégiuma december 10-től február 28-ig zárva tart. – A vizsgaidőszakban sok hallgatónk hazament, ötvenen szerettek volna a kollégiumba maradni, nekik változatlan díjfizetési feltételek mellett a MATE Kaposvári Campus kollégiumában biztosítottunk elhelyezést – ismertette Stromájer-Rácz Tímea. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában