Egészségügy

2023.02.08. 13:41

Ápolókra tíz év múlva is szükség lesz majd

Címkék#egészség

A fiatalok figyelmét akarták felhívni az ápolói hivatásra, és a képzésben részt vevők a gyakorlatban mutathatták be az eddig elsajátított ismereteket. Múlt héten Kaposváron rendezték meg a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny vármegyei döntőjét.

Kovács Gábor

Fotó: Lang R.

A legjobbak, vagyis az iskolai elődöntőkön már bizonyított diákok, összesen 19 ápolónak tanuló somogyi fiatal vett részt a megmérettetésen a Pécsi Tudományegyetem Szigeti-Gyula János Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskolában. A kaposvári, a siófoki és a nagyatádi szakképző intézményekből, sőt Baranyából is érkezett két versenyző. 

– Nincs fontosabb egészségügyi esemény most ennél a versenynél, mert a kollégáink utánpótlása dőlhet el ezen – mondta Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. – Jelenleg Somogyban 2300 szakdolgozó munkálkodik a fekvőbetegek ellátásában, és zömük a 45–50 éves korosztályhoz tartozik. A kórházban és telephelyein 162 tanulót oktatunk gyakorlatra, ebből 99-et esti tagozaton. Látható, ha nem következik be változás, akkor 10–15 év múlva nem lesz, aki a betegágy mellett álljon. Életpályamodellt, valódi megbecsülést kell adni az ápolói hivatásnak. 

Beteg nélküli, szimulációs feladatokat oldanak meg a 10. évfolyamot befejezett tanulók, mert a versenybizottság arra kíváncsi, hogyan tudnak önállóan fellépni, és elvégezni egy kórházban a déli órákban adódó teendőket - mondta Szabó Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara somogyi elnöke, aki a versenyszabályokat ismertette. 

Jelenleg a magyar egészségügyben dolgozni és oktatni nagy kihívás, ráadásul a Covid alatt személyes kontaktusok szűntek meg, utalt erre Verzár Zsófia, a PTE oktatási dékánhelyettese. A pályaorientációs munkatársaik 50 ezer általános iskolást érnek el az utánpótlás érdekében, fűzte hozzá Oláh András, az Országos Szakképzési Központ vezetője. 
 

A legjobbak juthattak csak tovább 

530-an vettek részt a versenyen, közülük a legjobb tíz jutott az országos döntőbe, melyet március elején rendeznek meg. Nem ezen a pályán lehet a legjobban keresni, de itt lehet a legtöbbet segíteni az embereknek - mondta köszöntőjében Dér Tamás kaposvári alpolgármester. A kaposvári Szigeti-Gyula János-iskola nappali tagozatára 265 tanuló jár, estire 151-en. Képzési kínálatukban szerepel az általános ápoló szak, egészségügyi asszisztens és a rehabilitációs terapeuta is, s demenciagondozó és dajka szakképesítéseket is adnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában