Fotók és videó

2023.02.06. 10:05

Disznótorra mentek a szemesiek

Rendhagyó disznótort rendeztek civilek kezdeményezésére szombaton Balatonszemesen.

Turbéki Bernadett

Fotó: Nemeth Levente Foto

Az önkormányzat és a helyi turisztikai egyesület jóvoltából két kétszáz kilós sertést vásároltak Látrányban. Tóth László hentes a szaktudását ajánlotta fel a lakoma napjára. 
– Autentikus módon dolgoztuk fel a sertéseket. Minden olyan ételt készítettünk, ami egy disznóölésen szokás. Toros káposzta, hurka-kolbász, resztelt máj, sült hús is készült – sorolta az ételeket Komáromi Krisztina húsleves­szűrés közben. 

– Volt, aki savanyúságot hozott, mások alapanyagot, vagy eszközöket. A disznótoron kitettünk egy becsületkasszát is, ha valakinek nem volt otthon semmije a disznóvágáshoz. A bevételt a helyi óvodások és iskolások alapítványai között osztjuk majd szét – mondta Gelencsér András, a Balatonszemesi Turisztikai Egyesület elnöke. 

A tort harminc ember közös munkája tette lehetővé, akik két csapatra osztva sütötték a kemencében a húst, illetve töltötték a kolbászt. Ez utóbbiból 120 kilogramm készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában