Életmódváltás

2023.02.04. 19:16

Saját konyhájában harcol a kíméletlen „farkassal”

Béládi Ildikó egy betegség miatt változtatott az életmódján. Ha gyógyulást nem is, de egy tünetmentes állapotot biztosítanak neki azok az ételek, amelyekre családjával áttért. Egy vállalkozást is épített „mindenmentes” finomságokra.

Turbéki Bernadett

Fotó: Németh Levente

Csaknem húszféle torta, sütemény és fánk is szerepel Béládi Ildikó balatonszemesi cukrászműhelyének kínálatában. Valamennyi nyalánkság cukor-, tej- és gluténmentes alapanyagokból készül. Férje segítségével Ildikó saját maga készíti a finomságokat, mert úgy érzi, így tudja leginkább garantálni a tőle megszokott minőséget. Korlátozott számban vállal megrendeléseket, pedig többen fedezik fel a különleges műhelyt, amelyet tavaly nyáron nyitott. Ildikó egy lupusnak, vagyis magyarul „farkasnak” nevezett ritka betegség miatt végezte el a cukrásziskolát, hogy másoknak is segíthessen. 

béládi ildikó
Fotós: Németh Levente

– Egy autoimmun betegséget diagnosztizáltak nálam hét évvel ezelőtt. Egy belső szervi, ízületi gyulladással járó folyamat. Az immunrendszerem fellángol a szervezetem ellen. Volt olyan időszak az életemben, hogy lábra állni sem tudtam. Meggyógyulni lehetetlen belőle, de tünetmentessé lehet válni – mesélte a gyógyíthatatlan betegségről Ildikó Balatonőszödi otthonában. A fiatal, csinos nőről első ránézésre egyáltalán nem is sejthető, hogy betegséggel küzd. A lupus akkor derült ki nála, amikor Ausztriában dolgozott. Már ott vizsgálni kezdték, ám egy magyar doktornő jött rá, hogy miben szenved. 

– Ez a betegség többnyire a nőket érinti, és ahogy beleástam magam a témába, kiderült, a jelenség egyre fokozottabban van jelen a szebbik nemnél. Lelki eredetű, és stressz hatására alakul ki. Én magam mindig önbizalomhiánnyal küzdöttem – magyarázta Ildikó, akinek az orvosok gyengítik az immunrendszerét, hogy ne tegye tönkre a szervezetét. A fiatal család­anya mégsem fogékony a fertőzésekre. Kezdettől fogva próbált javítani saját állapotán elsősorban a táplálkozását szervezte át. Ennek már öt éve. 

béládi ildikó
Fotós: Németh Levente


– Egy orvos felhívta a figyelmemet arra, hogy a reumás betegeknél a paleoétkezéssel javulást lehet elérni. Többféle diétával próbálkoztam, de nem mindegyik tetszett. Ma már csupán növényi tejet használok, és gluténmentes lisztet, ami a családomnak is ugyanolyan egészséges, mint nekem. A kisebbik lányom fruktózmentes étrendje miatt a cukorfogyasztást is mellőzzük. A hús- és tojásfogyasztást is csökkentettük. A mentes étrend nem drágább a hagyományosnál – állítja. Akkor kerül sokba, ha egyik napról a másikra vásároljuk meg az összes mentes alapanyagot. A folyamatos utánpótlás már kevésbé drága. Azokat az ételeket részesíti előnyben, amelyek lassú felszívódású szénhidrátokat jelentenek a szervezetének. Ebédre mindig egytálétel készül nála, amelyet igyekszik időtakarékosan elkészíteni. Eredetileg logisztikusként dolgozik. A cukrászat inkább a hobbit és a másoknak való segítségnyújtást jelenti. A lupusosoknak szóló közösségi oldalán megosztja a művészien elkészített finomságokat néhány recepttel és ötlettel fűszerezve. 
 

A lupus átszervezte a családalapítást, roma gyerekeket fogadtak örökbe

– A gyermekeim éppen a délutáni szunyókálásukat töltik, szeretik, ha finoman szól közben a zene – magyarázta az édesanya a halk muzsikát otthonukban, miközben hellyel kínált bennünket. Ildikó a betegsége miatt nem mert szülni. A szülés ugyanis fellobbanthatta volna a betegségét. Ezért döntöttek az örökbefogadás mellett a férjével. – Nem titkolózunk a gyerekek előtt, mindhárman tudják, hogy örökbe fogadtuk őket. Van egy ötéves kislányom, egy két és fél éves kisfiam, a legkisebb egyéves kislány. Mindhárman roma származásúak, a két kislány édestestvérek. Ildikó az örökbefogadással kapcsolatban is nagyon nyitott, szeretne azoknak segíteni, akik még előtte állnak, őszintén válaszolva a hozzá érkező kérdésekre. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában