Magángyűjtemény

2023.03.11. 07:00

Főállásban legózik a grafikus

Taj Mahal, Sydney-i operaház, Colosseum. Pillanatok alatt körbe utazhatjuk a világot, ha a mosonmagyaróvári Zentay Ferenc szervezi az utat. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a negyvenöt éves férfi idegenvezető, ki kell ábrándítanunk: Zentay Ferenc hivatásos legóépítő.

Turbéki Bernadett

Zentay Ferenc a felsorolt építményeket mindig viszi magával oda, ahol éppen kiállítást szervez saját gyűjteményéből. Legutóbb Kaposváron tette ezt. A több milliós magángyűjtemény valamennyi építményét a negyvenöt éves Zentay Ferenc alkotta. 

– Gyerekkoromban is szerettem legózni, de volt egy úgynevezett „sötét korszakom”, amikor inkább a számítógépek világa varázsolt el – kezdte „szerelme” történetét Zentay Ferenc. – Édesapám informatikus, ezért adott volt nálunk a Commodore 64, aminek hatására később magam is programozó és grafikus lettem. Négy éve azonban hivatásos legóépítő vagyok. Persze, mielőtt bárki irigyelni kezdene, hogy milyen önfeledt napjaim lehetnek, el kell mondanom, hogy az építés a legkisebb része a munkámnak – tette hozzá Zentay Ferenc, akit a Star Wars világa teljesen lenyűgözött, a hozzá tartozó építményeket alkotta meg eleinte, aztán jött a többi. 

A saját tervezésű építményei nagyon különlegesek, de az építés tart a legrövidebb ideig. Gyakran sokáig tervez egy-egy építményt egy háromdimenziós számítógépes tervezőprogram segítségével, ám ahhoz az elemeket már nem is olyan egyszerű beszerezni. – A program előnye, hogy összeköttetésben áll az internetes alkatrészpiaccal – magyarázta. – Egy 10-20 ezer darabos építménynél sosem egy helyről lehet beszerezni az elemeket. 

 

Zentay Ferenc a kiállításokon fele részben saját tervezésű és fele részben eredeti legókészletekből állít ki. – Fontos, hogy legyen közötte olyan, amit az emberek ismernek, mert mondjuk van nekik otthon – hangsúlyozta a legóépítő. – Ám az biztos, hogy nem látták még abban a környezetben, ahogyan itt megmutatom – mondta a gyűjtő, aki 2015-ig csak gyűjtötte, nem is bontotta ki a legókészleteket. Ahogy ő fogalmazott: 2015-ben „rákattant” az építésre. Azóta övé Magyarország legnagyobb kiállított magángyűjteménye. 

A mosonmagyaróvári múzeumban tárolja a gyűjteményt

Zentay Ferenc nagy álma vált valóra, amikor lakhelyén, Mosonmagyaróváron létrejöhetett a Legómúzeum. – Egyórás tárlatvezetést szoktunk tartani, majd lehetőséget biztosítunk, hogy három-négy órán át legózzanak a látogatók – mondta. – Rendszeresen szervezünk tematikus hónapokat is, például járművek hónapját, amikor csak járműveket láthatnak az érdeklődők, és maguk is azt építhetnek. Rendeztünk már filmes hónapot is, amikor jellemzően hollywoodi produkciókkal találkozhatott a közönség, természetesen legóból – tette hozzá Zentay Ferenc, aki szerint nemcsak a kiállításokkal, hanem a tervezéssel is boldogulni lehet, ha valaki eladja az általa tervezett építmények építési útmutatóját, vagy éppen tervez egy új készletet, amelynek ötletét szintén eladhatja mondjuk például a gyártónak. 

A kaposvári kiállításra 250 építményt válogatott össze a teljesség igénye nélkül, hiszen vannak olyan építményei, amelyek nem szállíthatók. Egyik kedvence azonban könnyen kézbe vehető. A Life magazin egykori címlapját alkotta meg, amelynek témája a holdra szállás volt. Még az asztronauta fején lévő búra is ugyanúgy néz ki, ahogy a fotón látható: tükröződik benne, aki a fotót készítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában