Csuka után a süllő is tiltólistás

2023.03.06. 17:18

Március közepén több ezer műfészket helyeznek a Balatonba

Sokan még február utolsó napjaiban is kimentek csónakjukkal süllőre horgászni a Balatonon. Március elsejétől általános ragadozóhal-fogási tilalom vette kezdetét a tavon és vízrendszerén.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Nem lehet horgászni balinra, süllőre, kősüllőre és a sügérre; a csukáé pedig már február 1. óta tart. 
A Balatoni Horgászrend 32. pontja szerint március elseje és április harmincadika közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit bármely horgászhelyen tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani tilos. Mivel április utolsó két napja idén hétvégére esik, a süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is április 28-án éjfélig tart. Április 1-től életbe lép a csónakos tilalom is. 

Csak pontosan meghatározott parti sávban szabad vízi járműből horgászni, és onnan is csak nappal, illetve csak békés halakra. Kérik a horgászokat, hogy amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, használják a halőri bejelentőt. A tervek szerint március közepén több ezer műfészket helyez ki a a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., ahol a süllők kelhetnek. Ezen a halfajon kívül a kősüllő, a balin és a keszeg is használja a fészkeket. Egyik legnemesebb hazai ragadozóhalunk a süllő és egyben a sügérfélék legnagyobb képviselője vizeinkben. Fehérjében gazdag húsa miatt előszeretettel fogyasztják, számos balatoni étterem az étlapjára tűzi évről évre. 

A halgazdálkodási társaság tavaly márius és december között telepített halakat a Balatonon és a Kis-Balatonon. Egynyaras süllőből is teljesítették a hatezres kötelezettséget, annak ellenére is, hogy tavaly a megszokottnál kevesebb helyen zajlottak haltelepítések a magas üzemanyagárak, a megnövekedett szállítási költség és a Balaton alacsony vízállása miatt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában