Fotók

2023.04.20. 19:30

A felhők közé és a kémia világába repítették a Somssich-Táncsics nap vendégeit

A tavaly harmincadik évét betöltött Somssich-Táncsics Gimnázium Baráti Köre idén is megírta azt a listát, amelyen azok az egykori gimnazisták szerepeltek, akikre érdemes felnéznie egykori társaiknak és a jelenlegi diákoknak. A hat éve először megrendezett Somssich-Táncsics Napot idén egy pilóta és egy kémikus kutató tette színessé.

Turbéki Bernadett

Példaképek. Ezzel a rövid szóval minősíthetők azok az előadók, akik csütörtökön a Somssich-Táncsics Baráti Kör és az Alma Mater rendezvényén elevenítették fel az egykori diákéveket és szakmájuk különleges mozzanatait.

Az 1970-ben érettségizett Iván Béla akadémikus, kémikus kutatóként lépett a pódiumra.
– Eredetileg kéményseprő szerettem volna lenni. Szegények voltunk, és édesanyám este kimosta a ruhámat, amit éjjel a kályhánál megszárított. Vigyázni kellett az öltözetre. Pedig én nagyon szerettem focizni az utca végében. Úgy láttam, a kéményseprőknek nem kell vigyázniuk a ruhájukra – nevetett az akadémikus, aki miután a gimnázium biológia-kémia szakára nyert felvételt, az orvoslás iránt is érdeklődött egészen az első gyakorlatig, ami a csirke boncolásáról szólt.
– Így maradt a kémia, amit nem bántam meg. A közönségnek mutatok is néhány kísérletet – tette hozzá az este előadójaként.

Fábián László 1997-ben érettségizett az intézményben, ahová azért jelentkezett, mert pilóta szeretett volna lenni.

– Már azért is ide jelentkeztem, mert az apukám szintén ide járt. A környéken a legerősebb iskolának bizonyult ahhoz a tudáshoz, amelyet szerettem volna megszerezni. Bevallom, nem én voltam itt a legjobb magatartású diák. Ahogy beléptem, mindjárt eszembe jutottak az itt töltött évek. Először madarakkal szerettem volna foglalkozni, de hamar áttértem a gépmadarakra. Az érdeklődésemet a Top Gun című film és egy régi Malév gép alapozta meg. Ehhez a gimnázium adott alapot. Sok történetem van, amelyeket elhoztam, és igen, van közöttük kényszerleszállás is – mondta a pilóta. 

A hatodik alkalommal rendezett eseményen Vámosi László, a gimnázium igazgatója köszöntötte a vendégeket és Sárhegyi Judit, Somogy vármegyei főjegyző, mint a gimnázium egykori diákja osztotta meg aktuális gondolatait a jelenlévőkkel.

A gimnázium megelőzte a várost

61 évvel korábban kezdődött a gimnázium előélete, mint ahogy Ferenc József Kaposvárt rendezett tanácsú várossá nyilvánította 150 évvel ezelőtt.

– A kezdet azonban Eszterházy Pálhoz fűződik, aki 1712-ben letelepedést engedélyezett a korábban kilenc család által lakott területen. Benépesült és 1749-re Somogy vármegye fővárosa lett Kaposvár – mondta Szita Károly, aki köszöntőjében Németh István és Kaposváry Vétek György korábbi polgármesterek érdemeit is kihangsúlyozta. Az eseményre egy ajándék zászlóval érkezett, amelynek helyét azonnal ki is jelölték az intézmény aulájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában