Esős idő

2023.04.14. 18:55

Emelkedett a Balaton a sok eső hatására

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt az áprilisi átlagnak megfelelő csapadék hullott 24 óra alatt Somogyban. A legtöbb eső a Balatonnál és a vármegye nyugati felén esett.

Koszorus Rita

illusztráció

Fotó: Németh Levente

Jelentős mennyiségű égi áldás érkezett az elmúlt napokban Somogyba, amelynek természetesen nagyon örülnek a gazdák. A föld már szomjazta a csapadékot, azonban arra nem biztos, hogy mindenki számított, hogy ennyi hullik belőle egyszerre. 
Fövényi Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa kérdésünkre elmondta: a Balatonnál esett a legtöbb eső csütörtök óta. 

Fonyódon 23, Balatonlellén 21, Főnyeden pedig 32 milliméter csapadékot mértek a Meteorológiai Szolgálat munkatársai. – Ez megfelel az egyhavi átlagnak, mondta a szakember kérdésünkre. 

Innen délebbre Nemeskisfaludon is 12 milliméter csapadékot mértek egy 24 óra leforgása alatt, s Nagyatádon is 11 millimétert mutatott a mérce. 
Somogy déli területein és keletre már jóval kevesebb volt az eső. 

Forrás: vizugy.hu


A Balatonnak jól jött az égi áldás, hiszen a tó vízszintje április eleje óta 105 centin stagnált. A legfrissebb, csütörtöki esti mérés szerint azonban felkúszott 115 centiméterre, amely már megközelíti némileg a májustól elvárt 120 centiméteres üzemi vízszintet. De kérdéses, hogy mikor érkezik még utánpótlás, hiszen az előrejelzések szerint a hétvégén térségünkben már nincs kilátás nagyobb mennyiségű esőre. Leghamarabb hétfőn jöhet jelentős csapadék, de akkor már nem nagy területen, csak záporok, zivatarok várhatóak Somogyban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában