Szúnyogok

2023.04.01. 11:00

Légicsapást mértek a vérszívókra

Marosi Gábor

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat a Balatonnál. A vérszívókat biológiai módszerrel, a levegőből permetezték le szerdán. Lombár Gábor a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke lapunknak elmondta, a repülőgép tavalyhoz képest egy hónappal előbb állt munkába, és háromszor nagyobb területen, összesen 1500 hektáron gyérítette a vérszívókat.

– A szakemberek olyan vegyszerrel dolgoztak, ami más állatra és emberre sem veszélyes – hangsúlyozta Lombár Gábor. – Fontos gyéríteni a vérszívókat, azért is mert több a víz, mint egy évvel ezelőtt, ezért a tenyészőhelyek száma emelkedett. Másrészt, ha nem irtanák a szúnyogokat, akkor nyáron óriási lenne az invázió. Egy szakértői csoport figyelte azt, hogy hol vannak a szúnyog-tenyészőhelyek, és az ő jelzésük alapján jelölték ki azokat a területeket, ahol az irtást végezték – tette hozzá a BSZ elnöke.

Az eredeti tervek szerint hétfőn és kedden gyérítették volna a vérszívókat, de a rossz időjárás miatt a pótnapon, szerdán végezték el a munkát. Idén várhatóan még irtják a szúnyogokat a tó körül. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában