Fotók

2023.05.18. 19:15

Az Alföldön csillog tovább a taszári Szuhoj

Teljesen felújítottak egy SzU-22M3-as típusú repülőgépet, amely hosszú évekig szolgált a taszári légibázis Szuhoj századában.

Marosi Gábor

Kiss Dezső taszári nyugállományú alezredes elmondta, a század 1984-től 1997-ig létezett. Ezután a gépeket kivonták a hadrendből és átkerültek a pápai bázisrepülőtérre, majd évek múlva egyben eladták a szovjet gyártmányú Szuhojokat. 

Firkó János kiskőrösi magángyűjtőhöz került az egykori taszári repülőgép – mondta Kiss Dezső. – Firkó János még kecskeméti parancsnok korából ismerte Pintér Zoltán nyugállományú vezérőrnagyot, későbbi légierő parancsnokot, aki itt lakik Kaposváron. Mi jó kapcsolatot ápolunk egymással, és ő szólt nekem, hogy mi lenne, ha segítenénk felújítani a SzU-22-es gépet. Erre azt mondtam, ha egy gépet megmenthetünk és mások is láthatják, hogy mennyire szép volt, akkor természetesen számíthat rám. A repülőgépet több mint egy éves munkával sikerült helyreállítanunk. Kiállítási tárgy lesz belőle. Nem akarjuk beindítani és repülni vele, csak azt szeretnék, ha minél többen megcsodálhatnák – emelte ki Kiss Dezső. 

A hatalmas szovjet vasmadarat Kecelen, egy régi borkombinát csarnokában újították fel. A gépet teljesen megtisztították a piszoktól és a zsírtól, majd átesett egy homokfúváson. Ezután kétszer lealapozták és lefestették. A repülőt darabokra szedték, és szinte minden alkatrészét újjávarázsolták. Kiss Dezső elmondta, a hiányzó műszereket megpróbálták eredetivel pótolni. Amit azonban nem sikerült (kapcsológombok) azokat 3D-s nyomtatóval állították elő. A felújítást néhány héttel ezelőtt fejezték be. A SzU-22M3-as repülőgépet a kiskőrösi magángyűjteményben lehet megcsodálni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában