2023.05.30. 11:38
Érik az eper a csökölyi földeken, hamarosan a befőzni való gyümölcs is kapható lesz
Fotó: Lang Robert Kaposvar
Pirosodik az eper Csökölyben. Nezdei Sándorné családjával több, mint négy évtizede termeszti a gyümölcsöt. Tavaly júniusban telepítették az ültetvényt, a hűvös tavaszi időjárás miatt később kezdtek el pirosodni a szemek. Még a fóliában is érik az eper, de már szabadföldit is szedik. Az eperszezonban az egész család dolgozik, muszáj besegíteni, mert évről évre egyre nehezebb találni napszámost. – A földeken már szinte senki nem akar dolgozni, a mi korosztályunk kiöregszik és a fiatalabb generáció nem folytatja – mondta el Nezdei Sándorné. A termelőktől átlagosan 1000-1500 forintért veszik át az epret, amelyért a kereskedő akár a dupláját kéri a piacokon. Csököly mellett Mezőcsokonyán, Kiskorpádon, Rinyakovácsiban és Somogysárdon is érik a szabadföldi eper. Somogy a földieper szempontjából a legnagyobb termőterületek közé tartozik. A gyümölcs igen gazdag C-vitaminban, kiemelkedő a kalcium- és a magnéziumtartalma, előnyösen hat a véráramlásra, az izmok oxigénellátására. Ha szeretne még többet megtudni a csökölyi epertermesztésről, akkor sonline.hu oldalunkon hallgassa meg Nezdei Sándorné családi gazdálkodóval készült beszélgetésünket.
Sonline.hu podcast
- Rosta István: áldozatos munkával jutott magasra az elismert történész
- Pintér Kata: 2016 óta nevel színészeket a Roxinház tanodája
- Bodó László: A magyar csapat száznál is több halottat talált a líbiai kutatásnál
- Fülöp Péter: A kultúra lett a szenvedélye
- Így neveld a banánodat házilag - A siófoki esőerdőben jártunk