Szakszervezeti fórum

2023.05.15. 18:22

Feltették a kérdést: Mi lesz veled közoktatás?

Az éppen tatarozás alatt álló, májusban zárva tartó Takáts Gyula könyvtár adott otthont a Pedagógusok Szakszervezete országjáró fórumának.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

Negyven helyre szerveztek hasonló beszélgetést az országban, hogy a köznevelésben dolgozókat tájékoztassák a körülöttük zajló folyamatokról és hogy ismertessék a szakmán belül igencsak vitatott státusztörvény buktatóit. Kaposvárra, ahol három osztálynyi pedagógus jelent meg a fórumon, Totyik Tamás, a szervezet alelnöke látogatott el.

– Jogállásváltást óhajtanak végrehajtani a köznevelési dolgozók részére, amellyel nagyon sok szerzett jogot elvesz a kormány a pedagógusoktól. Ez rendkívül hátrányosan érinti a munkavállalókat. Kérdéses, hogy a brüsszeli forrásokból ígért bérrendezésekkel mi történik – vetette fel vitaindítójában mondta Totyik Tamás, aki Németh György jogásszal érkezett a kaposvári helyszínre. Elhangzott, a törvény megvitatásától függetlenül párhuzamosan a kérdés, hogy mi lesz a sorsa a mint fogalmazott, elavult nemzeti alaptantervvel.

Fotók: Lang Róbert

Totyik Tamás összegzésében azt mondta, a pedagógusok teljes kiszolgáltatottsága tovább fokozódik a jogszabály elfogadásával. – Az, hogy 90 kilométer távolságra áthelyezhetők, hogy Európában nálunk a legmagasabb munkaterhelés, korlátozzák a jubileumi jutalom egy részét, mind olyan jogszabályi változások, amelyek hátrányosan érintik a pedagógusokat – sorolta az alelnök. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy körültekintően írják alá azokat a dokumentumokat, amelyeket a munkaszerződés megkötésekor eléjük tesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában