Helyi közélet

2023.05.31. 18:36

Gyógyulást eredményezhet a helyes táplálás

A kutyák és macskák bélflórájában akár ezerszer kevesebb hasznos baktérium van, mint az emberében. Ezért is nagyon fontos, hogy a háziállatokat megfelelően tápláljuk. Varga Levente tartott előadást az egyik kaposvári állatorvosi rendelőben a helyes táplálásról.

Góz Lilla

A kutyák emésztőrendszere a farkashoz képest sokat változott, de továbbra is elsősorban húsevőek és a szénhidrátokat könnyebben megemésztik, mint elődeik – kezdte előadását  Kaposváron Varga Levente, az egyik állateledel forgalmazó vállalat állatorvos menedzsere. Megjegyezte: hosszú és kitartó munkát kíván a gazdi részéről is, hogy kedvencének helyes táplálását kialakítsa. – Egyre több állatnál alakul ki eleségallergia, szerencsére a tudomány sokat fejlődött és egyre könnyebben lehet kiszűrni, sokszor egy helyes táplálás megoldást jelent a problémára – emelte ki Varga Levente.  – A legtöbb esetben allergiával találkozunk, de máj-vese és szívbeteg állatoknak is készítünk gyógytápokat, amelyek minél frissebb alapanyagból készüljenek a könnyen emészthetőség és megfelelő hasznosítás érdekében – mondta el a debreceni állatorvos. 

Azt javasolja, hogy egy táp vásárlásakor figyeljünk az összetételre, minél kevesebb százalékban legyenek benne kitöltő anyagok, mint például gabonafélék, kukorica.   – Ha csak hatodik összetevő a csirke, akkor nem feltétlenül lesz alkalmas és egyes fajták, mint a francia buldog és a veszti a rosszabb minőségű tápok fogyasztását rosszul viseli – mondta el Varga Levente, Kiemelte azt is, hogy a legjobb fehérjeforrás a tojásfehérje. Szerinte a gazdik részéről sok kérdés van még a kedvencek táplálásával kapcsolatosan.  – Azt tapasztalom, hogy a kullancs, bolha elleni védekezés tekintetében nagyobb a fejlődés, táplálkozás terén még  több a tennivaló – jegyezte meg az állatorvos.

Garamvölgyi Rita, a kaposvári Városkapu Állatgyógyászati Központ tulajdonosa elmondta: hagyományteremtő szándékkal indították el oktató programjukat. Szerdán a kutyák etetéséről, diétás táplálásáról tájékoztatták a gazdákat.  – Nagyon sok betegség esetén a megfelelő táplálék megtalálásával a kedvencek állapota javulhat vagy szinten tartható  – tette hozzá az állatorvos. Megjegyezte: a következő hónapokban szeretnék a szívférgességről, kullancs okozta betegségekről, védekezésről, bőrbetegségekről tájékoztatni a gazdákat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában