A Magyar Hősök Napja

2023.05.26. 07:00

Hadisírokat gondoztak a kaposvári kadétok

Harsányi Miklós

Hadisírokat gondozott a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszak Technikum 15 kadétja: hétfőn kezdték a munkát, s csütörtök délután fejezték be. A közelgő Magyar Hősök Napja kapcsán indult  a program, ezúttal a Hősök temetőjében dolgozott a csapat. 

A levágott fű gereblyézésén kívül a lehullott ágakat, gallyakat is összeszedték a kamaszok, s a sírokra nemzeti színű szalagokat kötöttek. A kaposvári csapat az országos programhoz csatlakozva vállalta a munkát. Tamási Ádám főhadnagy, a 18. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársa azt mondta: a cél az volt, hogy a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója és a hősök napja alkalmából vármegyénként legalább 175 hadisír, emlékmű karbantartásáról gondoskodjanak. A Hősök temetőjében 1376 katona nyugszik, s így a tervezettnél jóval több sírt tisztítottak meg.

– Toborzó irodánkból eddig a hét hivatásos és szerződéses katonán kívül 15 kadét is segített a munkában – mondta Tamási Ádám. –S a Vitézi Rend dél-dunántúli törzskapitánya is részt vett a feladatban.

A 16 éves Végh Barnabás az Eötvös műszaki technikum tizedik osztályos diákja csütörtök délután is dolgozott. Akárcsak diáktársa, a  17 éves Sipos Levente, aki szerint a hadisírok méltó gondozása, a hősök emlékének ápolása állandóan fontos feladat.

– Többször dolgoztam már a programban, ha lehet, máskor is jövök – mondta. – Jó a csapatmunka, az Iskolai Közösségi Szolgálatban végezzük a feladatot.

 Az országos  program az idén márciusban kezdődött. A somogyiak  Kaposváron és környékén továbbá a mesztegnyői temetőben található hadisírokat tették rendbe. Akkor 18 gépészes dolgozott, később a KSZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola 28 tanulója nyújtott segítséget a hősök temetőjében. Tamási Ádám hangsúlyozta: a kaposvári fiatalok végig derekasan helytálltak. Tervek szerint a karbantartási programot ősszel folytatják Somogyban, a böhönyei német-magyar katonai temetőt szeptemberben keresik fel, a kaposvári Hősök temetőjét várhatóan novemberben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában