Esküvő

2023.05.20. 07:00

Két igenre drága lett a díszterem

Majdnem négyszeresére drágult a teljes szolgáltatású házasságkötés díja Kaposváron. A hivatali munkaidőn túli esketésért tavaly november elsejétől több mint 60 ezer forintot kérnek el a pároktól. Ugyanannyit, mint Balatonföldváron egy hajós szertartásért.

Marosi Gábor

20200418 Üröm A koronavírus-járvány miatt mezőre hívta az anyakönyvvezetőt Hais Bertalan és felesége Hais-Varga Erika. fotó: Czerkl Gábor (CZ) Bors

Fotó: Czerkl Gábor

Jelentősen csökkent Kaposváron a városháza dísztermébe szervezett házasságkötések száma az elmúlt hónapokban. A 61 ezer 595 forintos teljes körű szolgáltatási díjat vélhetően nem minden pár tudja, vagy akarja kifizetni, ezért többen inkább hivatali időben, hétköznapon fogadtak egymásnak örök hűséget. Akkor ugyanis nem kell fizetni a szolgáltatásért. A kaposvári önkormányzat adatai szerint, tavaly január elseje és május 16-a között összesen 78-an kötöttek házasságot a vármegyeszékhelyen. Ebből 42 volt a díszteremben, amiért akkor, teljes szolgáltatással még csak 16 ezer 720 forintot kértek el. Az idén ugyanebben az időszakban igaz, hogy majdnem kétszer annyi, összesen 139 esküvő volt Kaposváron, a dísztermet csak 19-en bérelték ki. 

Úgy tudjuk, hogy a házasságkötési díjon azért változtattak, mert a kaposvári önkormányzat kiadásai is jelentősen emelkedtek az elmúlt években. A hivatali helyiségen kívüli, vagyis a külső helyszínes esketés díja adóval együtt 76 ezer 200 forint. Ezen az összegen nem módosítottak. A kaposvári anyakönyvvezetők adatai szerint az idei évre már négy külső helyszínes esküvőt regisztráltak május 16-ig. Ez kétszer annyi, mint tavaly egész évben. 

Több más somogyi településen évek óta nem változott a házasságkötés díja, s kevesebbe kerül, mint Kaposváron. Fonyódon például a hétvégi, hivatali szertartásokért 40 ezer forintot kérnek el, a külső helyszínekért pedig csak 10 ezer forinttal kell többet fizetni. Hidvégi József, a település polgármestere elmondta, felkapott lett Fonyód. Nagyon sok pár gondolja úgy, hogy a vízparti városban köti össze az életét. Hozzátette, a tavaszi és az őszi időszakban hétvégente 5-6 esküvőt is szerveznek a településen. 

Marcaliban is évek óta ugyanazzal a tarifával dolgoznak az anyakönyvvezetők. Sütő László polgármester megkeresésünkre elmondta, évente átlagosan 60 esküvő van a városban. Sokan érkeznek más településekről, és többen külsős szertartást akarnak. Sütő László kiemelte, a szombati hivatali ceremónia 20 ezer forint plusz áfa, a külső helyszíni 13 ezer plusz áfába kerül. A polgármester hozzátette, egyelőre még nem módosítanak a díjakon, de tervezik, hogy emelnek. 

A hajós esküvő a legdrágább

Balatonföldváron 2017 óta alkalmazzák ugyanazt a tarifát. A legolcsóbb esketés 15 ezer, a legdrágább 60 ezer forintba kerül. Utóbbi exkluzív helyszínre, hajóra vonatkozik. Takács-Kiss Szabina balatonföldvári anyakönyvvezető lapunknak elmondta, szóba került már, hogy változtatnak a díjakon, erről azonban majd a képviselő-testületnek kell döntenie. Kiemelte, megnézik, hogy a környék településein mennyibe kerül a szertartás, és várhatóan majd az alapján változtatnak a díjakon. Takács-Kiss Szabina hozzátette, a városban évente 50–60 házasságot kötnek a párok, ennek egy részét munkaidőben, amikor nem kell fizetni a szolgáltatásért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában