Sonline.hu podcast

2023.05.10. 20:00

Szélesre tárult Sissi lengyeltóti gardróbja

Sissi csaknem félszáz ruháját készítette el eddig a lengyeltóti Héjjas Magdaléna. Több mint húsz éve dolgozik azon, hogy a császárné viseletét korhűen alkossa meg. Csak a koronázási ruhára kétezer kristályt varrt fel.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Mindenhol elegáns, múltat idéző ruhákat viselő bábukat látni egy lengyeltóti család házának tetőterében. A csillogó fejdíszek, ékszerek sem hiányoztak róluk. – Már kislányként szétszedtem édesanyám ruháit és magamra alakítottam őket – mesélte Héjjas Magdaléna, aki lengyeltóti esküvői szalonjának emeletén egy bemutatótermet rendezett be, ahol kicsi és nagyobb babákon mutatja be a császárné viseletét. – Rajongtam a régi korok viseletéért, és történelmi tanulmányaim során annyira megragadott Erzsébet királyné, hogy szenvedélyem lett kora és élete tanulmányozása. 


Volt olyan ruha, amelyhez 250 méter fodrot varrt. Kedvence a koronázási ruha, amelyet korhű fényképek alapján készített el, a sükösdi csipkegyárban gyártatta le hozzá az orgonavirágos díszítést. – Kétezer gyémánt csillogott Sissi ruháján, az enyémen kétezer Swarovski kristály van, amelyeket egyenként varrtam fel a ruhára – mesélte. – A koronázás után a gyémántokat leszedette a királyné és a kincstárnak adta, a fátylát viszont megtartotta és Erzsébet unokája kapta meg. A ruha többi részéből miseruhák készültek, amit a mai napig használnak – mesélte Héjjas Magdaléna
Másik nagy kedvence a csillagruha, amelyet 1865-ben viselt Sissi a drezdai bálon és a híres párizsi divattervező készítette el számára. – A csillagruhához Ferenc Józseftől kapott 27 havasi gyopár mintázatú csillagot, amelyeket előszeretettel viselt a hajában – mutatta a különleges fejdíszt az alkotó. 
Magdalénának több diplomája van, dolgozott egészségügyi intézmény gazdasági igazgatójaként, de a női szabó szakmájától sohasem szakadt el. Azt mondja, ahogy anyagi helyzete engedte, mindig újabb ruhát alkotott meg. Megkapta a magyar rekordok diplomát és az angol enciklopédiában is szerepel Sissi ruháival. – Képek és leírások alapján készítem el a korhű ruhákat, bár nehéz beszerezni az anyagokat, valamelyiket Olaszországból rendeltem – tette hozzá. – Aki hozzám ellátogat nemcsak a babákat láthatja, hanem egy órási tárlatvezetésen mesélem el Sissi életét. 
2017-ben a kiegyezés 150. évfordulója alkalmából egy német kastélyban mutatta be pár ruháját. – Akkora volt az érdeklődés, hogy vissza kellett mondani látogatókat, mert nem fértek be – mondta mosolyogva Héjjas Magdaléna. – II. Erzsébet brit királynővel is leveleztem, számos relikviát őrzök, amely a királyi családhoz kötődik. 
Szabadidejében most újabb Sissi-ruhát készít, amelyet hazánkban a koronázási ünnepségen viselt a császárné. – A fehér ruhára arany színű hímzéseket készítek, ugyan nem tudom, hova teszem majd, ha elkészül – mondta mosolyogva. – Azért biztosan találok neki helyet, tette hozzá. 


Fotók: Kovács Tibor

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában