Helyi közélet

2023.05.30. 15:17

Szervezett szűrővizsgálatok a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezettel

Az Európai Unióban a lakosság egészségi állapotának romlása, egyes népbetegségek gyakori megjelenése lévén egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra.

Ezért Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramot hirdet, mely segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, a beteg és orvos kapcsolatok találkozásában. Ehhez az egészségvédelmi szűrőprogramhoz az idei évtől kiemelt stratégiai partnerként a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet is csatlakozott. A nyugdíjas-foglalkoztató célul tűzte ki, hogy az idősebb korosztály szaktudásának újra hasznosítása mellett, odafigyeléssel egy közösségépítő és emberközpontúságáról ismert szemlélettel segítse azon szövetkezeti tagjait, akik nyugalmazásuk után is szeretnének aktívak maradni. E társadalmi felelősségvállalás egyik jelentős mérföldköve volt a kormány által biztosított programhoz stratégia partnerként csatlakozni. A program segít, hogy minél több magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerje saját egészségi állapotának alakulását és még időben felismerje a megelőzés fontosságát. 2023 a kampányok és a lakossági edukációs programok éve lesz, több új érdekes aktivitással, évi 60 000 felnőtt és 75 000 gyermek részvételével. 

Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja 185 településre látogat el. Ebből több mint 20 városban, összesen több mint fél ezer regisztrált tagjának biztosít teljeskörű, ingyenes vizsgálatot a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy tagságunkat és a potenciális ügyfeleinket nemcsak tájékoztatni tudjuk az aktuális álláslehetőségeinkről, valamint elérhető szolgáltatásinkról, hanem támogatjuk őket az egészségmegőrzés és egészségnevelés területén” – számolt be Egerszegi Péter, a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke. Hozzátette: fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás, a lakosság egészségmegőrzése és az emberek védelme. A szűrővizsgálatok mellett, külön figyelmet fordít a program a lakosság egészségét fenyegető rizikófaktorok megismerésére. Az életmód tanácsadás részeként a program szakmai szervezetek együttműködésével megismerteti a lakosságot a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések (szívinfarktus, stroke, hypertonia, mélyvénás trombózis) tüneteivel, megelőzésük fontosságával. Bemutatja a társadalom részére az elsősegély nyújtás technikáját az újraélesztésen át az otthoni égési sebek ellátásáig, valamint az emberi testfelépítését látványos anatómiai bemutató segítségével. 

A programokon történő részvételhez TAJ kártyára sincs szükség, ezáltal a hátrányos helyzetben élők is igényébe vehetik a program által biztosított lehetőségeket. Továbbá a programban résztvevők választ kaphatnak kérdéseikre a szűrőkamionok egyikén. 

A nyugdíjasok közösségi életét formáló és jövedelemszerzését segítő szövetség idén több városra is kiterjeszti és megszervezi az ingyenes közel 40 féle szűrővizsgálatot magába foglaló programot. „Ez egy nagyon hasznos program, hiszen 2023-tól nemcsak bővített tartalommal, hanem nyugdíjas foglalkoztatóként kizárólagos stratégiai partnerként egész évben együtt tudunk működni a program szervezőivel” – fejtette ki Egerszegi Péter, a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke. 

Az ország minden részén jelen levő nyugdíjas szövetkezethez való csatlakozásért az alábbi elérhetőségek egyikén érhető el bővebb tájékoztatás: https://nyugdijas.szomszedok.eu/irodaink
 

A leendő szövetkezeti tagoknak szükséges előregisztráció már online is elvégezhető. Ide kattintva tudnak egyszerűen, online regisztrálni a szépkorúak.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában