Utánpótlás mesterfokon

2023.05.03. 11:30

Éttermekkel és szállodával fogott össze a balatoni képzőcentrum

Együtt hozott létre gazdasági szervezetet a Siófoki Szakképzési Centrum és több balatoni étterem, szálloda. Közös céljuk, hogy a balatoni gasztronómia és a turizmus számára biztosítsák a minőségi szakember-utánpótlást. A résztvevők Siófokon kedden reggel alapították meg a Balatoni Kulináris Műhely Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft.-t.

Góz Lilla

Fotó: NemA

A Siófoki Szakképzési Centrum mellett balatoni éttermek és egy szálloda is részt vesz benne, együtt hoztak létre gazdasági szervezetet, amelynek Varga László lett az ügyvezetője, aki több sikeres gasztronómiai vállalkozást vezetett már. 

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja a keddi ünnepélyes aláíráson elmondta: két évvel ezelőtt uniós források segítségével indult útjára projektjük. – 280 millió forintot nyertünk arra, hogy képzőközpontot hozzunk létre a turizmus-vendéglátás területén és szakmai partnereinket már a kezdetkor bevontuk a munkába – jegyezte meg Szamosi Lóránt. Hozzátette: június végére dolgozzák ki a szakmai programot és oktatókonyha is épül. Szeptemberben indul a diákok képzése. Szerepet kapnak a legújabb technológiák és a fiatalok a hazai mellett az olasz konyhát is megismerhetik. – A nappali oktatásban részesülő siófoki krúdys és a marcali hikmanos tanulók lesznek első körben a program résztvevői – tette hozzá Szamosi Lóránt. 

– Szeretnénk, ha a fiatalok egy nagyon magas szintű oktatást kapnának a Balatonnál és itthon tanulnának, dolgoznának és találnának jövőképet maguknak, jó szakemberré vállalnának és jól keresnének – mondta Csapody Balázs, a Kistücsök Food&Room tulajdonosa. Hozzátette: nem titkolt cél az utánpótlás kinevelése azokból a fiatalokból, akik kötődnek a régióhoz. – Sommelier, szakács, felszolgáló, cukrász szakmában van szükségünk fiatalokra – emelte ki Csapody Balázs. 

Zsebbe nyúlnak a jó oktatásért 

Tóth Gergely, a CE Plaza Hotel tulajdonosa a Somogyi Hírlapnak elmondta: a szállodájuk vezetése évek óta elkötelezett abban, hogy saját erőforrásait is felhasználva igyekezzenek enyhíteni a balatoni régióban lévő munkaerőhiányt. 

– Jelenleg a hotelünkben vendéglátósként és szakácsként is szereznek gyakorlatot diákok a centrum iskoláiból – tette hozzá Tóth Gergely. A gazdasági szervezet tagja lett Csapody Balázson és Tóth Gergelyen kívül Balla György, a Port Étterem és Panzió vezetője és Dávid-Tóth Sándor, a Bella Italia Étterem egyik tulajdonosa. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában