Róluk szól a hét

2023.06.02. 11:30

A gyermekvédelemben élő kicsiket veszik most célba

Vetélkedő, sportverseny, tehetségkutató és főzőfesztivál is szerepel a somogyi gyermekvédelmi hét programjai között. A háromszáz gyermeket megmozgató programsorozat csütörtökön kezdődött egy retró ügyességi vetélkedővel a kardosfai erdőben.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

Nyolc helyszínen, tíz csapat versenyzett egymással Kardosfán csütörtökön. Énekszóval érkeztek az állomásokra az erdőn át a pluszpontok reményében. Egyebek mellett fákra, bokrokra rejtett tárgyakat kellett megtalálniuk, vagy éppen madarakat, növényeket kellett felismerniük. Az egyik állomáson Hegedüs Roxána, a somogyjádi Bendegúz Lakásotthon utógondozott lakója tartott eligazítást az íjászatról. 

– Mindig szerettem segíteni a nevelőknek és a gyerekeknek, ezért is megyek óvodapedagógia szakra – mondta Roxána, miközben segített kihúzni egy íjat. – Tizennégy éves koromtól veszek részt komolyabban a szervezésben. 

Nem csak a résztvevők, a rendezők is célba találnak évről évre a tizenhat éves múltra visszatekintő programsorozattal. – A programok évről évre ismétlődnek, de mindig igyekszünk a gyerekek új igényeihez hozzáigazítani. A mai nap az erdő, a természet közelségének páratlan megélését nyújtja, valamint egy retró akadályversenyt is szervezünk – ismertette a csütörtöki napot Troszt Éva, a Gyermekvédelmi Központ Somogy vármegyei igazgatóhelyettese. 

Somogy szinte összes szakellátásban nevelkedő gyermeke részt vesz valamilyen formában a gyermekhét programjain. Születéstől 24 éves korig gondoskodnak kiskorúakról és utógondozásban részt vevő fiatal felnőttekről. Nekik szeretnének örömet szerezni a színes eseményekkel. A somogyi társintézmények, a II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon, valamint a Megyei Területi Szakszolgálat által működtetett Kaposvári Befogadó Otthon számára is kitárták a rendezvény kapuit. 

– A gyermekhét egyik szíve csücske a pénteki Tűzmadár vers- és prózamondó verseny lesz, a kisebbeknek a Túl az óperencián mesemondó verseny, és a különálló, de erre a napra tervezett „Zene nélkül mit érek én?” tehetségkutató fesztivál is – mondta Troszt Éva. 

A versek, mesék és a zene mellett a mozizás is főszerepet kap a hét keretében. A gyerekek a Szivárvány Kultúrpalotába látogatnak el, ám a film egyelőre meglepetés. A háromszáz gyermeket megmozgató programok mögött százötven felnőtt összehangolt munkája áll az év legnagyobb gyermekvédelmi rendezvénysorozatán. 

Somogy különböző pontjain nincs megállás egy hétig 

Huszonhat éve rendezik meg a kaposvári Nyár Gyermekotthon szervezésében a „Nyár Kupát”. A sporterőpróbára Somogy minden pontjáról érkeznek csapatok. 

Ezenkívül óriási élményt nyújt minden évben a tematikus főzőverseny a gyerekek számára, amelyet a nagyszakácsi önkormányzat segítségével rendeznek. A gasztronómiai megmérettetés egy országos főzőverseny vármegyei döntője is lesz egyben. A gyerekek korhű öltözetben jelennek meg és tálalják az ételeket a zsűrinek. A jövő pénteki programon a körhintától a kézműves-foglalkozáson, a sportprogramokon és a szabadtéri ebéden át a sztárfellépőkig sok kellemes meglepetésben lesz részük a gyerekeknek. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában