Sonline.hu podcast

2023.06.06. 17:29

A siker motiválja a somogyi ifjú szakembereket

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) kedd délután elismerésben részesítette a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Verseny döntőjében kiváló eredményt elért tanulókat, a felkészítő oktatókat és az iskolákat. Varga József, a SKIK elnöke példásnak nevezte a négy somogyi diák teljesítményét.

Harsányi Miklós

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a szakmai tanulmányi versenyeket, melyek idén is területi elődöntőkkel indultak. Ezek lebonyolítását a területi kamarák végezték, Somogyban összesen 162 tanuló indult a tudáspróbán.

– Ma ünnepelni jöttünk össze, s ennek előzményei voltak – hangsúlyozta Varga József, a SKIK elnöke. – Lényeges, hogy a somogyi diákok sikeréről ne csak a szűk családi körben vagy az iskolákban tudjanak, hanem minél széles körben értesüljenek az eredményükről.

Varga József kiemelte: sikerük példa a többi diák előtt, s az eredmény azt bizonyítja, érdemes tanulni, vállalni a többletmunkát. Hangsúlyozta: fontos, hogy a somogyi iskolák továbbra is olyan leendő szakembereket képezzenek, amelyekre a gazdaságnak szüksége van. Ehhez a kamara továbbra is minden szakmai segítséget biztosít. A SKIK elnöke arról is beszélt: nehéz motiválni a mai fiatalokat, de ha széles körben megismerik az előttük álló legújabb szakmai, továbbtanulási lehetőségeket, akkor remélhetőleg rövidesen további somogyi sikereket ünnepelhetünk. 

A keddi ünnepségen négyen kaptak díjat: Kiss Ramóna, a kaposvári Zichy Mihály iparművészeti szakgimnázium tanulója az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen grafikus szakmában negyedik helyezést ért el. Felkészítő oktatója Bugovits Anikó.

– Hihetetlenül örültem az eredménynek, a verseny három fordulóból állt, s igyekeztem a lehető legjobb formát nyújtani – mondta Igert Bence, a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor technikum és szakképző iskola tanulója, aki épületgépész technikus szakmában ötödik helyezést ért el. – Írásbelivel kezdtünk, a gyakorlati verseny Budapesten volt, s több feladattal kellett  megbirkózni. Egy gázkazán bekötésén kívül csőhegesztés, préselés és forrasztás is szerepelt a programban. A második forduló végén éreztem, hogy kezdenek jól alakulni a dolgok.  

A 20 éves fiatalember akit Nagy József oktató készített fel a versenyre, vizsgamentességet kapott. Tanulmányait tovább folytatja, s Pécsen gépész vagy épületgépész diplomát szeretne szerezni. 

Mesterlevélre, diplomára hajtanak

– A vezérléscserére azóta is sokat gondolok, a döntő pillanatban a legapróbb feladatot is maximális figyelemmel igyekeztem megoldani – mondta Nagy Olivér, a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd műszaki technikum diákja. A fiatalember – gépjármű-mechatronikai technikus szakmában –  az OSZTV döntőjében győzött, oktatója Illés Tibor volt. Kuminka Kevin Zoltán, a siófoki Baross Gábor technikum tanulója negyedik helyezést ért el  festő, mázoló, tapétázó szakmában, mindössze két százalékkal maradt le a dobogóról. Azt mondta: sokan biztatták és a felkészülésre szánt idő, energia megtérült. 

– A szakmában szeretnék később is bizonyítani, jó lenne majd a mesterlevelet is megszerezni – mondta. – Szeretem ezt a pályát, s látom, hogy van értelme tanulni, gyakorolni.

Kuminka Kevin Zoltánt Huszka István oktató készítette fel. 

A SKIK rendezvényén elismerésben részesült a KSZC Eötvös Loránd műszaki technikum és a siófoki Baross Gábor technikum is.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában