Nem addig az!

2023.06.14. 11:30

A vidéki emberek jobban megnézik, mire költenek

Somogyban az átlagnál jobban spóroltak, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen kiadott kiskereskedelmi adataiból. Általánosan elmondható az is, hogy vidéken, a kisebb településeken jobban meghúzták a nadrágszíjat az emberek mint a városokban, és ez meglátszik a boltok forgalmán.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az egy évvel ezelőttihez képest sokkal, 12,6 százalékkal kevesebb árut vásároltunk idén áprilisban, rögzítette a Központi Statisztikai Hivatal friss kimutatása. Területi elosztásban megállapítható, hogy Fejér vármegyében és a fővárosban tíz százalék körüli értékeket mutatott a visszaesés. Az ország többi része 15 százalék körüli számokat produkált, ebbe a sorba illeszkedik Somogy is. Kiugró értékeket a nyugati és a határszélen mutattak ki az inflációs hatások kivédésével felélénkült bevásárlóturizmus hatására. 
Somogyban már az élelmiszereken is érezhetően spórolnak a vevők, erősítette meg Gulyás Árpád, a Csurgó-COOP Zrt. vezérigazgatója. A tendencia a vidéki kistelepüléseken is jól nyomon követhető. 
– Nem csoda, hiszen rekord-élelmiszerinfláció volt, emiatt az emberek visszafogták a kiadásaikat – mondta Gulyás Árpád. – Nálunk még nem számít durvának a fogyasztás csökkenése, de érezhető, hogy az emberek óvatosabban költenek. Mára megtorpant az árnövekedés üteme, bár az első negyedév hozott még pluszokat. A magas tavalyi bázisév miatt a csökkenés szükségszerűen következett be az eladások mennyiségében. 
A gyakorlatban az alapvető élelmiszereknél, a húsvásárlásnál és a kenyér vásárlásánál is tetten érhető a forgalom visszaesése. A somogyiak kevesebb élelmiszert vesznek, keresik az olcsóbb vagy helyettesítő termékeket, legyenek ezek akár alacsonyabb minőségűek. Az emberek a vásárlási rutinjukon nem változtattak, de kevesebb pénzből költenek. Az üzletláncban azt várják, hogy a nyári melegben az emberek ugyanúgy költenek-e majd üdítőitalokra, mint korábban, vagy ott is visszaesik a költés. 
A KSH a megvásárolt termékek mennyiségén kívül közzétette a boltok kasszáiban hagyott forintok számát is, így az jött ki, hogy az idén áprilisban 7,5 százalékkal több pénzt elköltve vettünk átlag 12,6 százalékkal kevesebb árucikket. Vagyis folyamatosan egyre több pénzt vagyunk kénytelenek a vásárlásokra fordítani. 

Fotóillusztráció: Lang R.

A kiskereskedelmi forgalom változása: 2022. április – 2023. április 
 

Vármegyék Százalék 
Somogy–15,8 
Tolna–14 
Baranya–12 
Fejér–9,8 
Csongrád-Csanád–17,8 
Győr-Moson-Sopron–23,2 
Forrás: KSH

 

Csak a gyógyszertárak és a drogériák forgalma emelkedett


 

Az élelmiszer-jellegű vegyes üzletek csoportjában, ahová minden diszkontáruház, szuper-, hipermarket és kisbolt tartozik 10 százalékos a forgalom visszaesése. Ezekben az üzletekben már tizenegyedik hónapja minden egyes hónapban kisebb forgalmat mérnek, mint egy évvel korábban. Egyedül a patikák és a drogériák forgalma mutatott növekedést, és a használtcikk-üzletekben stagnált a forgalom. A többi árucsoportnál viszont 10-20 százaléknyi visszaesés történt, ilyen az iparcikkek, a textil, a ruha és cipő, a bútor, a könyv, az elektronikai termékek piaca. Nyilvánvaló, hogy ezen áruk megvásárlását sokan elhalasztották jobb időkre. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában