Lengyel-magyar barátság

2023.06.27. 15:54

Az egykori lengyel líceum helyén nyílt oktatóközpont Balatonbogláron

A lengyel és a magyar kormány közös finanszírozásával jött létre a boglári üdülő- és képzőközpont.

Góz Lilla

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Két nép között néhány év nem teheti tönkre egy évezred csodálatos együttműködését - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyar-lengyel kapcsolatokra utalva, kedden Balatonbogláron, az Országos Lengyel Önkormányzat üdülő- és képzőközpontjának átadásán. Soltész Miklós hangsúlyozta: a magyar kormány "teljesen nyitott" a kapcsolatok folytatására, amelyek a közös értéke mentén mindannyiunknak fontosak. – Feladatunk, hogy megvédjük nemzeteinket, a kereszténységet azokkal a támadásokkal szemben, amit most tapasztalunk Lengyelországban, Magyarországon, és szerte az Európai Unióban –  jelentette ki Soltész Miklós. 

SOLTÉSZ Miklós
Átadták az Országos Lengyel Önkormányzat üdülő- és képzőközpontját Balatonbogláron
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Az államtitkár felidézte: Balatonbogláron 1939-ben a magyarok szeretettel, tisztelettel és nagy odaadással fogadták azokat a lengyeleket, akik a német és szovjet megszállás elől ide menekültek. A jelenlegi képzőközpont helyén akkor Varga Béla plébános vezetésével alakítottak ki középiskolát a lengyel diákoknak. Balázs István, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója ismertette, hogy a Mazurek nevű üdülőben, képző- és oktatási központban két szárnyban, három szinten 12 szobát alakítottak ki. Az épület alsó szintjén a konferenciateremmel egybenyitható kápolnát is építettek. 

A lengyel és a magyar kormány is támogatta a projektet. 
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Az intézmény szakmai műhelyeknek, kiállításoknak, továbbképzéseknek, konferenciáknak és gyermekek táborozásának ad majd helyet. Az épület konferenciatermében kiállítás mutatja be az 1940-ben megnyílt balatonboglári Lengyel Gimnáziumot és Líceumot. Az épület költségeinek kétharmadát a magyar kormány támogatásából fizették, a fennmaradó rész lengyel állami támogatás.
 

SOLTÉSZ Miklós; MÓRING József Attila; MÉSZÁROS Miklós; RÓNAYNÉ SLABA Ewa
Ünnepelyes szalagátvágás. 
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában