Olimpia világnapja

2023.06.23. 17:37

Gerlét is reptettek Kaposváron az ünneplő katonák

Az Olimpiai Világnap 129. évfordulója előtt tisztelegve péntek délután ünnepséget tartottak Kaposváron. Koszorúzás és 1894 méteres közös futás is kiegészítette a hagyományteremtő szándékkal megszervezett rendezvényt.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

– 1894 június 23-án alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – mondta Győri Tamás, a kaposvári 7. Hadkiegészítő és Toborzó Központ megbízott parancsnoka. – Egy évvel később a világban hatodikként alakult meg a Magyar Olimpiai Bizottság, majd 1896-ban a magyarokkal együtt vette kezdetét az újkori olimpia. S a magyar sportolók azóta is írják ezt a csodálatos sikertörténetet. 

Dér Tamás kaposvári alpolgármester hangsúlyozta: az olimpikon példa abban a hősiességben, hogy hóban, fagyban és melegben is készül. S ott van a versenyeken és képviseli hazánkat és megtesz mindent, hogy Magyarországért küzdjön, s minél jobb eredményt érjen el. Fehér Ferenc őrnagy, a Magyar Honvédség Lahner György 2. Ellátó Ezred  megbízott parancsnoka azt mondta: a mai nap ismét ünnep, a fizikai akadályokat legyőző akarat ünnepe.

Fotó: Lang R.

– Ünnepeljük a kitartást és azt a példamutatást, amely célba juttatta elődeinket – hangsúlyozta. – S erőt ad nekünk és utat mutat az elkövetkező generációknak.

A kaposvári rendezvényen részt vett Venyercsán Bence szakaszvezető, kétszeres válogatott olimpikon atléta is. Azt mondta: fontos az olimpiai eszeme előtt tisztelegni és megemlékezni nemzetünk kiválóságairól. Kiemelte: az egymással versengés során sokszor a győzelemre helyezik a hangsúlyt, de a küzdelem az, ami igazán az olimpia esszenciája: hogy tanuljunk meg jól küzdeni, tisztességesen, becsületesen, kitartóan. Az ünnepség után az indulók egy 1894 méteres belvárosi futáson vettek részt.

Fotó: Lang R.

– Hőség volt, de meglehetősen jó tempóban végigfutottuk a távot – mondta Miseta Zsolt, a Kaposvári Honvéd Sportegyesület alelnöke. – Hetente rendszeren sportolok, szerintem lényeges, hogy minél többen mozogjon az ember. Egy-egy ilyen rendezvény az egészséges életmódra is ráirányíthatja a figyelmet, tette hozzá. 

 

Közösségteremtő a sport

–  Jól éreztem magam a kaposvári rendezvényen, ahol méltóképp megemlékeztek az olimpiai világnapról – hangsúlyozta Venyercsán Bence, aki a 2016-os riói valamint a 2021-es tokiói Olimpián képviselte hazánkat. – A sport nem csak a felkészülésről, a versenyekről szól, hanem közösséget teremt, s ez különösen a fiatalok számára fontos. 

Toborzópont is várta az érdeklődőket, a rendezvény során megkoszorúzták a Csik Ferenc mellszobrát, s az Olimpiai Himnuszt is előadták. A Katona olimpikonok Baráti Köre, a Kaposvári Honvéd SE és a Tiszavasvári Olimpiai Barát Kör összefogásával  valósult meg a hagyományteremtő szándékkal indított kaposvári rendezvény.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában