Fotók

2023.07.12. 17:31

A fagy miatt a tavalyihoz képest kétszer annyiba kerül a kajszi

A somogyi kajszibarack termést is jelentősen megtizedelték a tavaszi fagyok, és az sem gyarapította a gyümölcs mennyiségét, hogy a virágzás idején lehűlt a levegő hőmérséklete. Erről is szó esett Somogytúron, a kajszibarack szakmai rendezvényen szerdán. A terméskiesés miatt a kajszibarack ára tavalyhoz képest duplájára drágul.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth Levente Foto

Ha nem is roskadoznak, de legalább tele vannak az ágak barackkal azon a 21 hektáros somogytúri területen, melyet a konferencia után mutattak be az érdeklődőknek. A 12 tulajdonosú gyümölcsös egy részét 2004 tavaszán telepítettek, az évek alatt pedig folyamatosan növelték a termőterületet. A kajszitermés megfelelően fejlődött a helyenként 250 méter magasságban található fákon, melyről a napokban el is kezdik szedni a barackot.

A legtöbb gazdálkodó azonban nem büszkélkedhet bő terméssel. Gara Miklós kajszitermelő, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet igazgatóságának tagja elmondta, a tavaszi fagyoknak köszönhetően a terméskiesés idén eléri a 75 százalékot. A korábbi években átlagosan 200 mázsányi gyümölcs termett a fáin, a következő hetekben azonban nagyjából csak 50 mázsát tudnak leszedni és értékesíteni.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke az eseményen elmondta, a klímaváltozás jelentős károkat okoz a gyümölcstermesztésben. Az elmúlt hét évben négyszer fagyott el a kajszibarack termés. 

– Több szakmabeli szervezettel közösen összeállítottunk a kormánynak egy olyan ajánlást, mit kellene tenni annak érdekében, hogy a tavaszi fagykárok csökkenjenek – mondta Mártonffy Béla. 
– Nemcsak fagyvédelmi berendezésekre lenne szükség, hanem egy olyan rendszerre, ami biztonságot ad a termelőnek. A külföldről behozott és az itthon előállított fajtákat ki kellene próbálni, azért, hogy megtudjuk milyen technológiát igényelnek, majd azt biztonságosan ajánlani a gazdáknak. A termőhelyi katasztert pedig be kellene vezetni, hogy a gyümölcsfélék a megfelelő termőhelyre kerüljenek – tette hozzá a NAK kertészeti osztályának elnöke.

Duplaáron adják el kilóját 

Tömösváry Máté, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet elnöke a konferencián elmondta, jelenleg 160 termelővel állnak kapcsolatban, akik nagyjából mintegy 2500 hektáron gazdálkodnak, ennek 20 százaléka kajszibarack ültetvény. 

– Tavaly nagyon jó volt a termés, idén azonban örülünk annak, ha a harmadát értékesíteni tudjuk – emelte ki Tömösváry Máté. – A somogyi gazdálkodóink 1500 tonna barackot termeltek az elmúlt évben, most jó eredménynek számít majd az 500-600 is. Emiatt az árak is jelentősen emelkednek. Tavaly a kilónkénti 300-400 forintos árat is félve mondtuk ki, idén azonban a 800-1000 forint közötti összeg „elfogadhatónak” mondható. A somogyi barackból nem csak belföldre, hanem több külföldi országba is jut majd. A kiviteli árak megegyeznek a hazaival – mondta a Balaton Ker-Tész Szövetkezet elnöke.

Az előadások után az érdeklődők meglátogattak egy somogytúri ültetvényt, ahol megkóstolhatták azt a kajszi ízű fagylaltot, mely az ott megérett gyümölcsből készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában