Fotók és videó

2023.07.27. 11:25

Bujkáltak, morzsákon éltek a Balatonnál táborozó ukrán gyerekek

Ötven ukrán gyerek nyaral a Balatonnál két hétig. Valamennyien az orosz hadsereg által lebombázott Mariupolból érkeztek. Próbálják elfelejteni a háborúban átélt borzalmakat.

Turbéki Bernadett

A tizenkét éves Eva Samoilenko hónapokig bujkált édesanyjával a föld alatt Mariupolban. Miután lebombázták lakóhelyüket, Obuhivba költöztek. Eleinte a rakétáktól féltek, majd attól rettegtek, hogy az orosz katonák megtalálják őket és magukkal hurcolják a nőket és a gyerekeket. 

– Sokat láttam anyukám könnyeit, nagyon féltünk – mondta a kislány. – Nem volt vizünk, villanyunk, gázunk. Nem volt mit ennünk és innunk, morzsákon éltünk, amíg kimenekítettek bennünket. A Balatonnál biztonságban érzem magam. 

Már a magyar gyerekekkel is barátkoznak, angolul egészen jól megértik egymást. A tizenhárom éves Maxim Gasan is megtalálta a szomszéd táborban nyaraló magyar gyerekekkel a közös hangot. 
– Beszélgetünk és kártyázunk velük. Nem szoktam elvonulni és a szörnyűségekre gondolni. Inkább a gyerekekkel vagyunk, sokat nevetünk. A magyar gyerekek nagyon közvetlenek velünk, a Balaton pedig felséges – áradozott a kisfiú. 

A táborozók közül sokan készítettek köszönetnyilvánító rajzokat, amelyek a falra kerültek, ahová az ukrán városok zászlóit is kifüggesztették, ahonnan a gyerekek érkeztek. Az alkotások a Balatont és a magyar-ukrán kapcsolatot ábrázolják megható módon. Némelyikük azt a színházat is élethűen lerajzolta, amelyet a támadások során lebombáztak, pedig kiírták elé óriási betűkkel, hogy gyerekek vannak benn. 

A turnusok résztvevőinek a Kisvárdáról érkezett Baksa Hajnalka segít tolmácsként hat héten át. Munkája nemcsak az egész napos igénybevétel miatt megterhelő, hanem a gyerekek történetei is hatnak rá. – Szinte csak olyan gyerekek vannak itt, akik elvesztették valamelyik családtagjukat. Gyakran mesélnek nekem is a borzalmakról. Kellett néhány nap, hogy feloldódjanak – mondta. 

Százötven ukrán gyerek nyaralhat itt

– Háromszor kéthetes, ötvenfős turnusokban érkeznek Kijevből a gyerekek. A fővárosi közgyűlés 30 millió forintos támogatást szavazott meg erre a célra – mondta Kutasi György, az Esély Budapest Alapítvány kuratóriumának elnöke. – A most Balatonszemesen nyaraló ukrán gyerekek már a második hetet töltik Magyarországon, a hétvégén utaznak vissza szülőföldjükre. Elvittük őket a szemesi Posta Múzeumba és a közeli kalandparkba. Balatonbogláron felmentek a kilátóba és a bobozást is kipróbálták. A budapesti állatkertben is jártunk, és hajókirándulás is várja őket. 
Elhoztuk hozzájuk a Rajkó Zenekart, akik táncoltak, énekeltek nekik. A műsoruk után az ukrán gyerekek is előadták, amit ők tudnak. Fantasztikusak voltak – mondta Kutasi György. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában