Rövidhír

2023.07.19. 13:06

Egymásnak adják a kilincset az egészségközpontban

Ezer emberen háromezer ötszáznál több vizsgálatot végeztek el a kaposvári Egészségpontban a Polgárok házában. Az ide ellátogatók nem csak több, mint tucatnyi vizsgálaton vehetnek részt, hanem tanácsokat is kapnak egészséges életmóddal kapcsolatosan és ha szükséges szakorvoshoz irányítják a pácienst.

Góz Lilla

Szerdán délelőtt egymás után érkeztek vizsgálatra a Kaposvári Törvényszék munkatársai a helyi Egészségközpontba. – A munkahelyünkön lehetett jelentkezni és úgy döntöttem, hogy szeretnék részt venni ezeken a vizsgálatokon – mondta el Ifkovics Irina törvényszéki bíró. A tapasztalatok szerint egyre több munkahely tartja fontosnak, hogy munkavállalói egészségügyi szűréseken vegyen részt. Szörényiné Ványi Gabriella, a Kaposvári Egészségközpont szakmai vezetője elmondta: április 14-én nyitottak és a férfiak tizenöt, a nők tizennégy szűrésen vehetnek részt, amelyeket a Kaposi Mór Oktató Kórház Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda munkatársai végeznek. – Többek között testösszetétel, csontsűrűség, vérnyomás, vércukor, boka-kar index mérést végzünk, de szájüregi, bőrrák és stroke szűrésen is részt vehetnek a hozzánk ellátogatók –tette hozzá Szörényiné Ványi Gabriella. Megjegyezte: a kezdeti időszakban főként nyugdíjasok keresték fel az egészségközpontot, de egyre több munkahely is bejelentkezik dolgozóival. – A munkahelyek szűrését május 10-én kezdtük, eddig tizenöt munkavállaló jelentkezett a felhívásunkra 1097 dolgozói igénnyel – mondta el a központ vezetője. Szörényiné Ványi Gabriella megjegyezte: a hozzájuk érkező hatvanöt százaléka nő, a férfiak kevesebb arányban vesznek részt a vizsgálatokon. – A legtöbb esetben vérnyomás és testösszetétel mérést és csontritkulás szűrést végeztünk, a szakorvosi napokon 125 páciensnél zajlott bőrrák szűrés, több mint félszázan szájüregi rákszűrésen is részt vettek – sorolta Szörényiné Ványi Gabriella. Kiemelte: a céljuk a közösségi komplex egészségfejlesztés, hogy a lakosok a szűrések mellett tanácsokat is kapjanak, valamint szükség esetén időpontot is kérnek nekik szakorvosokhoz.

Megelőzés szűrővizsgálatokkal

A Kaposvári Egészségközpontot április 14-én nyitották meg a Polgárok Házában és minden hétköznap délelőtt várják az érdeklődőket. Itt olyan ellenőrzéseket végeznek el, amelyeket a szakemberek nem kórházi körülmények között is végre tudnak hajtani. Ma már nem képzelhető el az egészséges életmód szűrővizsgálatok és megelőzés nélkül. Az új egészségügyi intézmény országos szinten is egyedülálló. Kaposvár vezetése azt célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország egyik legegészségesebb városa legyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában