Eskütétel

2023.07.20. 17:30

Esküt tettek, hogy életük árán is megvédik a hazát

Az ország minden pontjáról érkeztek az egységes alapkiképzési programot végzett katonák Kaposvárra, hogy a Kossuth-téren tegyenek fogadalmat. Összesen 103 katona mondott esküt, több mint a tizedük somogyi volt.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Tavaly szeptembertől indult a honvédségnél az egységes alapkiképzési program, melyben a hivatásos, a szerződéses és a tartalékos katonák együtt vesznek részt. A június 12-én bevonultak már a 8. hasonló kiképzési turnust teljesítettek, és öt plusz három hetes kiképzés után tettek esküt.  

A díszszázad a Kaposvári Helyőrség Zenekar muzsikájára vonult be a térre, majd a csapatzászlónak és a történelmi zászlóknak is tisztelegtek. A rendezvény előtt a családtagjaik beléphettek a lezárt területre. 

– A katonák nem mozoghatnak, az alakzatból nem léphetnek ki, így adunk öt perc lehetőséget a családi fotók elkészítésére – hangzott a szigorú ukáz. 

Szőllősi Balázs, debreceni közkatona mondta elő az eskü szövegét, 103 fehér kesztyűs jobb kéz emelkedett a magasba. 

 

– Magyarországot híven szolgálom és hűséges honvédje leszek! – zengte a sok torok, és az eskü azzal végződött, hogy életük árán is megvédik a hazát.

A magyar honvédek szerepe most még fontosabb, mint valaha, mert a biztonság zálogai, és a szolgálatuk a hazaszeretet legmélyebb formája, hangzott el a köszöntőben. 

– A világban zajló események azt mutatják, hogy nem vehetjük természetesnek a békét – mondta ünnepi beszédében Somogyi Zoltán dandártábornok, a honvéd vezérkar törzsigazgatója. – Ezért egy erős hadseregre van szükségünk, amely megfelel a kihívásoknak. 

Történelmi jelentőségű haditechnikai reform zajlik jelenleg. Ennek keretében új harceljárás módokat és modern hadieszközök kezelését sajátítják el a katonák, ami értékes és korszerű tudást ad az új honvédeknek, mert ennek segítségével fejlődhetnek tovább a haza szolgálata érdekében, tette hozzá a törzsigazgató. A kaposvári eskütételen részt vett Neszményi Zsolt, somogyi főispán, Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke, és Dér Tamás, kaposvári alpolgármester. 

 

Elsajátították a katonai ismereteket  

A kiképzés egységes követelményrendszerben és módszerekkel zajlik. A területvédelmi zászlóaljak kiképző századai hajtják végre az ország több pontján, így Kaposváron is, három ütemben. Alapkiképzésből, adminisztrációs hétből, valamint lövész alapozó felkészítésből áll. Az alapkiképzésben elsajátítják a fegyveres harcot és az olyan kapcsolódó feladatait, mint a terepen való tájékozódás, harctéri egészségügyi ellátás, kutatás-mentés. Az adminisztrációs héten az egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatokat is megejtik. A lövész alapozó felkészítésben a megszerzett képességeiket négy kiképzési ágban, emelt óraszámban fejlesztik. Győri Tamás százados, a kaposvári toborzóközpont vezetője szerint a toborzómunka gyümölcse most érett be, amikor az esküig nyomon követhetik a fiatalok sorsát.   

             

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában