Újra együtt

2023.07.01. 20:47

Kihalt települések egykori lakói találkoztak szombaton

Kihalt települések egykori lakói rendeztek találkozót Háromházán.

Turbéki Bernadett

Hatodik alkalommal gyűlt össze az ötven évvel ezelőtt elhagyott puszták népe. Lovász Ilona és barátnője, Vajdáné Darázs Rózsa döntöttek úgy, hogy az egykori lakóhelyük elszármazottait ötven év után összehívják egy beszélgetésre. 2018-ban meg is tartották az első találkozót, amelyre csaknem százan jöttek el. Az egykori Háromház, Szőkepuszta, Kopárpuszta, és Kakpuszta a hatvanas évek végén néptelenedtek el. Akkor szűnt meg az iskola és a bolt a településeken.

– Magam sem tudtam befejezni az egykori lakóhelyemen az általános iskolát. A legtöbben kollégistaként végeztek, csupán hétvégén találkoztak a szüleikkel, pedig hét közben is kellett volna segíteni nekik a ház körül – emlékezett vissza Lovász Jánosné, a rendezvény szervezője.

– Az egykor itt állt harminchat házat mára visszafoglalta a természet. Mindenki máshol lakik. Az első találkozó nagyon meghatóra sikerült, sokan egymás nyakába borulva sírtak. Nagyon sokan eljöttek. A szombati összejövetelen már több mint százharmincan voltunk – mondta Lovász Jánosné, a rendezvény szervezője. 

Kiemelte: nagyon összetartó közösség lakott egykor a mára elnéptelenedett területeken. Abban is biztos, hogy ha akkor megmarad a bolt és az iskola, a mai napig laknák a településeket a leszármazottak.

Szombaton ünnepélyes keretek között egy feszületet állították az egykori iskola területére, szentmisét tartottak és nagyokat beszélgettek a résztvevők. A rendezvényen részt vett Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Önkormányzat alelnöke is. Az eseményt követően azt írta közösségi oldalán, hogy a rendezvényre ellátogatók mély hittel és helyi identitással rendelkeznek. Valamint felidézte, hogy sajnálatos módon közel egy tucat település már lakatlan és csak a régi térképeken szerepelnek. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában