Horvát út

2023.07.25. 11:30

Lassabban fogyott el a pénzünk a tengerparton, mintha maradtunk volna

Több termék ára hasonló, néhány jóval kevesebbe kerül Horvátországban, mint itthon. Szakemberek szerint az euróárfolyam és az áfatartalom miatt tapasztalható a kedvezőbb díjszabás. Nemcsak az élelmiszerboltokban lehet találkozni olcsóbb árakkal, hanem a benzinkutakon is.

Marosi Gábor

Jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk be az autóba, amikor elindulunk nyaralni Horvátországba. Vannak olyan élelmiszerek, melyeket nem érdemes itthonról cipelni, mert még a tengerparti településeken is ugyanannyiért, vagy olcsóbban jutunk hozzá. A pék- és tejtermékek, a dinnye, valamint az ivólevek jobb áron kaphatók Horvátországban. Bizonyos előrecsomagolt felvágottat és ásványvizet viszont jóval drágábban vehetünk a szomszédban, legalábbis ezt tapasztaltuk néhány héttel ezelőtt az Isztriai-félszigeten, Rovinjban. 

Másfél literes szénsavas ásványvizet akciósan 0,69 euróért – 380 forintos árfolyammal számolva – 262 forintért lehet megvenni a horvátoknál. Magyarországon a feléért is hozzá lehet jutni. A termékek ára természetesen a horvátországi boltokban is eltérő, de bizonyos esetekben akkora különbségeket nem lehet tapasztalni, mint itthon. Sokan úgy vélik, a tengerparti településeken minden jóval többe kerül, mint az ország belsejében. Ez nem teljesen igaz, sőt, sokszor kedvezőbb áron kínálnak néhány terméket az üdülőfalvakban. 

Pontosan fél évvel ezelőtt „ugrottunk át” a Barcstól néhány kilométerre fekvő Verőcére, hogy megnézzük, mennyit drágultak az élelmiszerek azzal, hogy Horvátországban januárban bevezették az eurót. Nagy különbséget nem tapasztaltunk, sok termék akkor is jóval olcsóbb volt, mint idehaza. Akkor egyébként az euró 396 forint volt, vagyis minden többe került, mint most a nyári hónapokban.

Rovinjban a legtöbbször bankkártyával fizettünk, eurónként csaknem 374 forintért. Naponta átlagosan 14,5 eurót, csaknem 5500 forintot hagytunk ott a boltokban. Ezért az összegért kenyeret, szalámit, csokoládét, tejet, narancslevet, söröket és zöldséget is tudtunk venni. 

Természetesen a tengerparti bárokban is megnéztük az árakat. Egy csésze kávéért átlagosan 2–3 eurót kértek el, egy korsó sörért azonban egységesen, mindenhol borsos összeget, 4 eurót (1500 Ft) kellett fizetni. Egy laktató sonkás-sajtos, zöldséges szendvics átszámítva 1330 forint volt. Az autópályadíjakon nem emeltek a horvátok, és az üzemanyag ára is kedvező volt. Egy liter 95-ös benzinért 523 forintot fizettünk, 67 forinttal kevesebbet, mint idehaza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában