Helyi közélet

2023.07.04. 19:41

Lóháton gyűjtik az élményeket a nyári vakációban

Sörényfonás, patatisztítás sem marad ki a lovastábor napi programjai közül. Az egyik kaposvári lovardában a tanév befejezése óta hetente húsz gyermek ismerkedik a lovakkal és tanul meg lovagolni. Jut idő kézművességre is, a gyapjúkép mellett úgynevezett horze hobbi ló is készült textilből és fa botból.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Egy utolsó simogatás és után már pattan a lóra Tóth Zsófi. Először vesz részt a lovastáborban. –  Hétfőn szőrén is lovagoltam, nagy volt a ló, picit huppogtam rajta, de nagyon élveztem – mosolyogva a táborozó. Délelőtt és délután is lovagolnak, a szünetekben jut idő kézműves foglalkozásokra is. Kedden gyapjúképek készültek Sallai-Éder Katalin dajka irányításával. Mivel vannak birkák a lovarda területén, így szerették volna, ha a gyerekek a gyapjú felhasználásával is megismerkednek. –  Csináltunk már lovat is, kitömtük a fejét, ragasztottunk rá szemet, fület, meg kantárt és utána egy madzaggal kötöttünk rá a botra – mutatta büszkén Bársony Gergő. A gyerekek az igazi lovak előkészítését is maguk csinálják. –  Szeretek nyergelni, sörényt fonni, patát tisztítani – mondta el Kisari Adél, aki Budapestről érkezett és a kaposvári nagymamájánál nyaral, de közben a táborban is részt veszt. –  Én fél éve lovagolok és annyira jó érzés ülni a lovon, mintha repülnék – mondta el Harangozó Gyula.

Öt héten át várják a gyerekeket a Gyertyános-völgy melletti lovardába. A napközis lovastáborban heti húsz gyermeket fogadnak. –  Hat és tizennégy év közötti gyermekek érkeztek, elsősorban Kaposvárról és a környékbeli településekről, de vannak Budapestről is, különböző tudásszinttel rendelkeznek a táborozóink, vannak kezdőink is, de nagyon szorgalmasak és hamar belejönnek – mondta el Patakiné Kiss Katalin, a lovarda vezetője. A táborban a lovaglás, ügyességi lovas csapatjátékok vannak a középpontban. –  Segítséggel ugyan, de mindent maguk csinálnak, kanároznak, nyergelnek, lovat pucolnak és a lovaglás után a karámba viszik ki az állatokat – mondta el a táborvezető. Megjegyezte: sok szülő fél nyolcra megy dolgozni, nekik lehetőségük van már hétre hozni gyermeküket. –  Egész nyárra nem tudnak a szabadságra menni a szülők és ahol nincs nagymama, ott nem könnyű megoldani a gyermekek felügyeletét, sokszor testvérek együtt jönnek hozzánk táborozni – mondta el Patakiné Kiss Katalin. A hagyományos lovas tábor mellett lovas terápiás napközit is szerveznek a Gyertyános-völgyben a nyár folyamán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában