Változás

2023.07.28. 16:36

Megmutatta a MÁV mire cserélik a vonatokat

Mint arról beszámoltunk, Somogyot is érinti a mellékvonalakon szünetelő vonatközlekedés, hiszen a Somogyszob Nagyatád vonat helyett fog augusztustól busz járni. A vasúttársaság megmutatta, mi váltja a vasparipát.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatóból kiderül, hogy a MÁV-VOLÁN-csoport augusztus 1-jétől  – további intézkedésig – 10 regionális vasútvonalon, vonalszakaszon vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálja ki utasait az Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelése alapján. Az érintett mellékvonalakon a korszerű, légkondicionált autóbuszokkal kiszámíthatóbbá és a korábbinál kényelmesebbé válik az utazás.

A vonatokat autóbuszok pótolják, amelytől a közlekedési társaság megbízhatóságot és minőségjavulást vár. Azt közölték, hogy a vonatokat helyettesítő autóbuszok lehetőség szerint érintik a vasútállomásokat, vagy közeli Volánbusz megállóhelyeken állnak meg. Az autóbuszmegállók – néhány kivétellel – a vasúti megállóhelyekhez viszonyítva a lakott területekhez közelebb vagy a falvak központjában helyezkednek el. 

A vonatokat a MÁV-VOLÁN csoport közlése szerint korszerű, légkondicionált autóbuszok váltják: a tíz vonal kiszolgálásához a korszerű és környezetkímélő Credobus Econell 12 típusú, Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott szóló autóbuszok állnak munkába. A vonatközlekedés szünetelése miatt szomorkodókat kárpótolhatja, hogy légkondicionáló és USB port is lesz a járatokon. 

Fontos tudnivaló, hogy az autóbuszokon a vasúti díjszabás és kedvezményrendszer érvényes, vármegye- és országbérletekkel is igénybe vehetők. A buszokon nem válthatók meg a menetjegyek, azokra csak előzetesen megvásárolt vasúti jeggyel, bérlettel lehet felszállni. A jegyeket legkényelmesebben online, a MÁV applikációval vagy az ELVIRA menetrendi tervező segítségével tudják megvenni az utazók. A buszokon nem szállíthatók kerékpárok.

A közlekedési társaságok arra hívják fel  utasaik figyelmét, hogy utazásuk előtt feltétlenül tájékozódjanak a járatok indulási idejéről és helyéről.  A közutak vonalvezetése miatt ugyanis az autóbuszos menetidők eltérhetnek a megszokottól, ez az indulási, érkezési idejüket is befolyásolja. 

A vasúttársaság azt is közölte, hogy a 38-as számú Somogyszob―Nagyatád vasútvonalon változatlan kínálat és megállási rend mellett valósul meg a közlekedésimód-váltás. Azt írták, hogy az indulási időkben néhány perces változtatást kellett eszközölni, azért, hogy Somogyszob állomáson biztosítható legyen az átszállás a Dombóvár—Gyékényes vonalon közlekedő vonatokra, illetve vonatokról. A korábbi menetidő 1 perccel hosszabbodik 13-ról 14 percre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában