Vasútvonalak szűnnek meg

2023.07.26. 07:00

Utolsó útra kísérik a somogyszobi vonatot

Gyakran kétszer annyian utaztak a Somogyszob Nagyatád között közlekedő vonaton, mint amennyi ülőhely van rajta. Ennek ellenére úgy döntöttek a MÁV-nál, hogy augusztus 1-től ideiglenesen (?) felfüggesztik a járatokat a két település között. A helyiek többsége és a polgármesterek is ellenzik a lépést.

Marosi Gábor

Fotó: Lang R.

Somogyszob-Nagyatád Naponta 16 pár, összesen 32 személyvonat jár a két település között. A kilenc kilométeres távot 13 perc alatt teszik meg a piros színű Bz-motorvonatok. A 44 ülőhelyes járművek piacnapokon, valamint reggel és délután sokszor túlterhelten közlekedtek – mondta el egy utas kedden Somogyszobon. A férfi hozzátette, nem egyszer fordult elő, hogy csaknem nyolcvan ember zsúfolódott fel a vonatra, sőt még három babakocsit és két kerékpárt is felvittek.

Somogyszob vonat vasút máv
Fotó: Lang R.

Ottjártunkkor, kedden délelőtt fél 12 magasságában csak egytucatnyian szálltak fel a 11 óra 43 perckor indult motorvonatra, amely egy hét múlva már nem közlekedik a két település között. – Nem értek egyet a döntéssel – mondta kicsit felháborodott hangon Ormai István Nagyatád polgármestere. – Ez egy nagyon fontos és kihasznált útvonal. Az emberek nem átutazásra használják, hanem céltudatosan közlekednek a két település között. Ezen a vonalon átgondolt, sok szempontot figyelembe vett menetrend van érvényben. Igazodik a munkahelyekhez, az iskolához, a hivatali ügyintézéshez és az orvosi szakrendelésekhez is. Ráadásul ez a szárnyvonat biztosítja a nagyatádiak számára az InterCity csatlakozást – tette hozzá a település vezetője.

Somogyszob vonat vasút máv
Fotó: Lang R.

A MÁV-Volán csoport Somogyszob és Nagyatád között korszerű, légkondicionált autóbuszokra „cseréli” a régi vonatokat augusztus elsejétől. Ezzel kapcsolatban Ormai István megjegyezte, négy számjegyű úton egy kicsit aggályos lesz a közlekedés a buszoknak, főleg a téli hónapokban, ezért bíznak abban, hogy átgondolják majd a döntést. – A napokban írtam levelet Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkárnak, és kértem, hogy majd állítsák vissza a vasúti közlekedést a két település között – hangsúlyozta Ormai István. –  A kérésünket Szászfalvi László a térség országgyűlési képviselője is támogatja és eljár majd az ügyben – mondta Nagyatád polgármestere.

Hodorics Katalin Somogyszob polgármestere is levelet írt Nagy Bálint államtitkárnak. A csaknem 1500 lélekszámú község vezetője lapunknak elmondta, a légkondis buszra kerékpárt, babakocsit és nagyobb csomagokat nem tudnak majd feltenni az emberek, a vonaton ezeket sokkal kényelmesebben tudták szállítani. Már ezek miatt is fontos lenne, ha megmaradhatna a személyszállítás a vonalon. 

Egy vasút iránt elkötelezett egyesület rendhagyó utolsó utazásra hívja az embereket Somogyszob és Nagyatád között.

 

Megkérdeztük: Milyen gyakran utazik vonattal Somogyszob és Nagyatád között?

Fekete Erika (Bolhás): Hetente legalább kétszer megyek vonattal Nagyatádra. Általában vásárlás miatt szállok fel a szerelvényre. Bolháson lakok, onnét átjövök Somogyszobra, majd utazok tovább Atádra. Sajnálom, hogy a két település között nem járnak majd a vonatok. Busszal szerintem, sokkal bonyolultabb lesz közlekedni, de meglátjuk, hogyan változik az életünk.

Fekete Erika
Fotó: L.R.

Ludvig Zoltán (Dunavarsány): Még soha nem utaztam Somogyszob és Nagyatád között, most lesz az első alkalom. Hallottam, hogy a jövő héttől megszüntetik a személyszállítást ezen a vonalon, ezért úgy döntöttem, hogy először és vélhetően utoljára kipróbálom a járatot. Az országban több olyan vonalon is voltam már, melyet megszüntettek, és mindegyikről készítettem képeket.

Ludvig Zoltán
Fotó: L.R.

Bogdán Barnabás (Somogyszob): Korábban naponta használtam, mert Nagyatádra jártam középiskolába, de most már egyre ritkábban. Sajnos többször előfordult, hogy nem ment a vonat, mert meghibásodott, ezért vonatpótló busszal kellett utaznunk. Nem örülök annak, hogy megszüntetik a járatot, mert a busszal kényelmetlenebb utazni. Abban bízom, hogy meggondolják majd magukat a döntéshozók.

Bogdán Barnabás
Fotó: L.R.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában