Interjú

2023.07.31. 17:30

Nyugdíjba küldték valamennyi vadállatot a holnap cirkuszából

Ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója egész szezonban Balatonlelle és Nagykőrös, vagyis a cirkusz és a szafaripark között ingázik heti négy-öt alkalommal. Abba már belenyugodott, hogy a vadállatokat mellőzniük kell a cirkusz világában, ám semmiképpen nem szeretett volna lemondani kedvenceiről, amelyek gyermekkora óta szinte hozzánőttek. Hiányoznak neki a cirkusz állatai, de a show nélkülük is megy tovább.

Turbéki Bernadett

Fotó: Nemeth_Levente

– Balatonlelléről szinte minden nap Nagykőrösre ingázik, ahol egy szafariparkot működtet. Bármilyen fiatal is, azért ez megterhelő. 
– Tény, hogy nagy a távolság a két helyszín között. Gyakran kérdezik, hogy van-e egy ikertestvérem. Azt szoktam mondani, hogy két életem van. Az egyik a Magyar Nemzeti Cirkusz Balatonlellén, a másik a Richter Safari Park, próbálok mindkét helyen helytállni. Mindkét vállalkozás sikerrel működik. Bárhol vagyok, mindenhol vannak ruháim, fogkeféim, mindenből több kell. 

– Mivel teszi meg az utat? Helikopterrel, vagy időgéppel? 
– Autóval. Bár bevallom, már nagyon unalmas a táj. Balatonlellén több mint 25 éve állomásozik a Magyar Nemzeti Cirkusz, viszont az egzotikus állataink már nincsenek itt. Pont ezért hoztam létre a szafariparkot, ahol az elefántok, tigrisek, oroszlánok, zebrák megtalálták az új otthonukat a csodálatos 35 hektáros területen. A cirkuszból kiöregedett, vagy kiszoruló állatokat tudjuk ott befogadni. Még nincs Magyarországon olyan törvény, ami betiltaná, de úgy gondoltam, hogy szeretném megelőzni, ezért hoztuk létre az állatparkot. Nekem ez nemcsak munka, hanem életforma. Sosem tudtam volna elképzelni, hogy elhagyjam azokat az állatokat, akikkel én felnőttem, együtt dolgoztam és a sikereimet is köszönhetem. Ide más cirkuszokból is fogadtunk be állatokat. 
 

– Mennyire hiányoznak a vadállatok a cirkusz életéből? 
– Az igazi cirkuszhoz hozzátartoznak az akrobaták, az állatok, a komikusok. Viszont ez egy olyan tendencia, ami egész Európában, az egész világon ki fog cserélődni és ezt nem lehet megakadályozni. Erre a legjobb lépés, amit tehettem, hiszen az állatok ugyanúgy a gondozóikkal maradtak, emberek közösségében és a látogatók is találkozhatnak velük akár testközelből. 

– Mi lesz akkor, ha a szafari­park állománya is idősödik és kihullanak a sorból az állatok? 
– Már nem csak a cirkuszi állatok vannak ott, hiszen nagyjából háromszáz állatunk van, ötven faj. Állatkertekből is fogadunk be állatokat, hiszen állatkerti engedélyekkel rendelkezünk. Egyre jobb a kapcsolatunk más állatkertekkel is. Ha van szaporulat, cserélünk. Úgy vélem, ez a jövőben jól működik majd. Nálunk szaporodnak is az állatok. Kis púpos tevék, lámabébik születtek. 

– A cirkusz jövőjét hogy látja, a vadállatszámok mellőzése mennyire jelent nézőszámkiesést? 
– Abból főzünk, amink van. A cirkusz műfajában még sok lehetőség van. A nagy állatprodukciókat akrobatákkal, kisebb állatos számokkal kell helyettesíteni. Kicsit átalakul a cirkusz. Aki az állatokra kíváncsi, megy a szafariparkba. 

– Mi történt az állatidomárokkal? Munkanélküliek lettek? 
– Ugyanúgy a vadállatokkal dolgoznak, csak most már nem a rivaldafényben, hanem a szafariparkban. A tigrisidomárunk is ott dolgozik. Persze a rivaldafény nagyon hiányzik nekik. Amikor eljönnek Balatonlellére, szinte szívják magukba itt a cirkuszi hangulatot. 

– Szóba kerülhet, hogy átállnak háziállatok idomítására? 
– Aki egyszer nagymacskákkal foglalkozott, nehezen fog kiscicákkal dolgozni utána. A Cirkuszok Éjszakáján láthatott a közönség kutya- és cicaszámot is nálunk. A macskákhoz nagyon sok türelem kell, folyamatosan jutalomfalattal kell őket biztatni, de van olyan nap, amikor a macska semmit nem akar csinálni. Nem is elterjedt ez a fajta produkció. 

– Európa legfiatalabb cirkusz­igazgatójaként kezdte, azóta viszont sok tapasztalatot szerzett. Tudja-e már, hogy mi a siker titka? 
– A szüleim, akik mesterien felügyelik a cirkusz működését, amikor én nem vagyok Balatonlellén, és szerencsére mindkét helyen egy-egy nagyon jó csapat áll mögöttem. Megtanultam az évek folyamán, hogy ha sikeres vállalkozásokat akarok működtetni, akkor olyan embereket kell magam köré szervezni, akik megbízhatók és tudják a dolgukat.  

Ifjabb Richter József: soha nem hagynám magukra azokat az állatokat, akikkel felnőttem és akiknek a sikereimet köszönhetem.

 

Fotó: Németh Levente

Nem lehet üres szék a cirkuszban

– Rettenetesen sikerorientált vagyok, így amikor látom, hogy napközben a szafariparkba sok látogató érkezik, és este a cirkusz műsora is jól sikerül, az rengeteg energiát ad – mondta. – Nem a bevétel, a pénz számít, hanem az, hogy jól tud működni az, ami fontos nekem, amire az életemet tettem. Amíg van egyetlen üres szék is a cirkuszban, addig elégedetlen vagyok. Egyszer valaki azt mondta, hogy minden üres szék egy elvesztegetett nézőt jelent. Még ha nem is teljes árú jegyet fizet, akkor is üljön ott, mert más a hangulata az előadásnak, az előadónak, ha telt ház van. A siker ad nekem erőt, hogy mindkét dolgot csináljam. Ha leállás van, szinte elvonási tüneteim vannak, mert hiányzik a publikum – mondta Richter József. – Mindig keresek magamnak feladatot, mert nem szeretem az üresjáratot.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában