Helyi közélet

2023.07.24. 17:36

Püspöki látogatás a Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben

A közelmúltban Varga László megyéspüspök mutatott be szentmisét a Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A főpásztor a fogvatartottakért és hozzátartozóikért ajánlotta fel a szentmiseáldozatot, melynek prédikációjában az áteredő jóságról és a belső szabadságról beszélt.

– A világban rengeteget beszélnek a bűnről, sokszor az Egyházban is. A bűn kapcsán beszélünk az áteredő bűnről, én azonban sokszor beszélek az áteredő jóságról, melyről hiszem, hogy létezik. Nem gonosztevőként született egyikünk sem, hanem ott van bennünk a jóság, amely, ha teret kap és kibontakozik, akkor nagyon szépen tudja formálni az életünket. Természetesen, ha rossz döntéseket hozunk, akkor az áteredő jóság helyett az áteredő bűn kap teret, rombolva az életünket – fogalmazott a megyéspüspök, majd egy hajléktalanokkal kapcsolatos élményéről beszélt. Elmondta, hogy egy hajléktalanszállón tett látogatásakor a gondozottak megkérték, imádkozzon elhunyt társaikért. Szentmisét mutatott be, s a prédikáció során nem a főpásztor beszélt, hanem a jelenlévő hajléktalanok mondtak jót elhunyt társaikról.

– Mi döntjük el, hogy a rossznak, vagy a jónak adunk-e teret. Mindig a saját szívünkben van a határ, mi magunk dönthetjük el, hogy ha bántanak, miként reagálunk rá. Istentől mindannyian belső szabadságot kaptunk. A külső szabadságunkat elvehetik, bezárhatnak bennünket, azonban ha megőrizzük a belső szabadságunkat és mindig a jót akarjuk választani, akkor növekedni fogunk az embereségben és a szeretetben – emelte ki a megyéspüspök, aki a szentmise végén személyenkénti áldásban részesítette a fogvatartottakat.

A megyéspüspököt elkísérték a börtönmisszió szolgálói, Dr. Sitkei Lukács állandó diakónus, börtönlelkész, illetve a Meghívtál Zenekar tagjai, akik a szentmisén zenei szolgálatot végeztek.

Fotó: Kling Márk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában