Fotók!

2023.07.22. 19:30

Szépen kell fektetni a búzát az aratófesztiválon

A búza maradékát takarították be a hétvégén, az aratás utolsó napjaiban. Somogyban szombaton két helyszínen is tartottak aratófesztivált, így kettéoszlottak a csapatok.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

A somodori Beke András 16 éves korában még kaszával aratott a családja földjén. 
– Az a titka, hogy szépen kell fektetni a búzát, rendben dőljön rá a táblára, hogy a marokszedők könnyen vegyék fel. Összesen 21 kévéből lesz a kalangya, egyet raknak a tetejére – magyarázta az idős férfi.  

A somodoriak közül sokan emlékeznek még a kézi aratásra. 

– Gyerekként kivittek bennünket a tarlóföldre, leültettek a szélére és ott játszottunk – idézte fel Beráné Horváth Zsuzsanna, a fesztivál egyik szervezője. A somodori hagyományőrzők gyakorolják a néptáncot, falunapokon lépnek fel, legközelebb a szüreti felvonuláson lesz jelenésük. Első ízben rendeztek aratófesztivált, bár már régóta tervezték, de közbeszólt a covid. 

A nehézségek nem akadályozhatták meg, hogy életben tartsák  a hagyományt, jegyezte meg Bera József, a somodori hagyományőrző egyesület vezetője, akinek a nagyapja még kézzel aratott. Kaszával aratni fárasztó, a légkondis kombájn kényelmesebb, de jó érzés közösen feleleveníteni a múltat, tartja. Csertán Dániel mernyei plébános megáldotta a termőföldet, az embereket és a kétkilós, új kenyeret is. 

A megszokott aratócsapatok kettéoszlottak, mert Gamáson is aznap arattak, miután szombat reggelre felszáradt az eső. Gamáson tizenegyedik alkalommal rendeztek aratófesztivált, ahová a somogybabodiak és a fiadiak is eljöttek, de a babodiak Somodorban is helyt álltak. A gamási önkormányzat egy kisebb földterületére csak az aratófesztivál miatt vetettek búzát, ott régen volt mezőgazdaság, de feladták, mert öntözni kellett volna, és elég nagy volt a vadkár. Az idei aratásra azonban szépen beérett a búza. A gamási aratóünnepre mindig érkeznek új látogatók, mert a faluból elszármazottak hozzák a gyermekeiket és unokáikat, és a településre beköltözők is kíváncsiak arra, hogyan zajlott régen az aratás és a cséplés, tudtuk meg Tóth Pétertől, Gamás polgármesterétől.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában