Firecross bajnokság

2023.08.06. 11:27

A koraszülöttekért versenyeztek a tűzoltók

Szombaton a balatonlellei Virág strandon rendezte meg a Magyar Tűzoltósport Egyesület az idén már harmadik alkalommal meghirdetett Jótékonysági Firecross Bajnokságát, melyen az indulók egymással megküzdve sport- és bevetési védőruhában teljesítenek egy crossfit elemekből álló pályát. Nem is akármilyen módon, mert önzetlenségből és edzettségből is jelesre vizsgáztak.

Kovács Gábor László

Fotó: Németh L.

Kapkodta a levegőt, amikor végzett Czifra Zsolt, aki önkéntes tűzoltó Szolnokon, és emellett jelenleg az Országos Mentőszolgálatnál teljesít hivatásos szolgálatot. Jókedvből ment végig a pályán, de nem adott ki magából mindent, értékelte saját teljesítményét. A lellei Virágstrandon a bömbölő metál zenére egymás után vágtak neki a versenyzők a pályának, amelyet úgy állítottak össze, hogy a bevetéseken megmutatkozó tűzoltói teljesítményhez szükséges fizikai alkalmasságnak feleljen meg. Előbb egy evezős ergométer gépen kellett lehúzni egy 500 méteres távot, majd felhúzás jött férfiaknak 60, nőknek 50 kilós súllyal, aztán lépcsőzés imitálása egy férfiaknál 25 kilós, nőknél 12 kilós porral oltót cipelve. Aztán teherautógumi görgetés következett, majd marmonkanna felett kellett átlendíteni a tömlőt, a szorítóerőt tesztelve. Végül egy imitált vízsugarat kellett behúzni a célba.  

Fotó: N.L.

Összesen 74 versenyző állt rajthoz, érkeztek Nyíregyházától Szombathelyig, Pécstől Budapestig, Váctól Szegedig. Sok somogyi volt a mezőnyben, köztük a látrányi önkéntes, a kaposvári hivatásos tűzoltók, valamint a KÖTÉL Egyesület tagjai. Strong kategóriában 47-en versenyeztek, ez azt jelenti, hogy teljes menetfelszerelésben, légzőkészülékkel mozogtak a pályán, a többiek sportruházatban, vagyis easy módon. Összesen 14 strong és 10 easy csapatot alkottak. 

Nem tudott sokat készülni a versenyre Kondricz Endre István kaposvári hivatásos tűzoltó őrmester, ezzel együtt megfelelőnek találta az erőpróbát, mert a végére majdnem elfogyott az ereje. Megmérette magát, és a jótékonysági cél is motiválta. A szél és az eső nem hátráltatta az indulókat, mondta a sportöltözetben versenyző, dombóvári Tikász Ernesztina, akinek a párja hivatásos tűzoltó volt, de leszerelt és önkéntesként tevékenykedik.      

– Minden évben más szervezetet támogatunk, az idén ez a Koraszülöttek Országos Egyesülete, mert ők sok családnak és kórháznak segítenek – fogalmazott Czifra Zsolt. – A verseny nevezési díjából eddig több mint félmillió forint jött össze, de a gyűjtés még nem fejeződött be...

A jótékonysági verseny eredményei ide kattintva tekinthetőek meg! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában