Helyi közélet

2023.08.17. 19:44

Balatoni borokat kóstoltak a külföldi szakemberek

Indiából, Ausztráliából, Olaszországból, Görögországból és Tajvanról is érkeztek bor importőrök és szakújságírók Balatonőszödre az Androsics Pincészetbe. Megismerték és megkóstolták a dél-balatoni borokat

Góz Lilla

Fotó: Németh Levente

Indiából érkezett Balatonöszödre Amrita Singh. – Betekintést nyertem a helyi borválasztékba és ez a találkozó olyan lehetőséget nyújt a szakmai közönség számára, ami rendkívül értékes – emelte ki a szakember, aki hozzátette, hogy a rendezvény segít megérteni a borok árpozícióját is, mint például a különleges Irsai Olivér, az Olaszrizling vagy a Kadarka szőlőből készült nedűk, hogy hol állnak a nemzeti versenyképességében. – Még nincs magyar bor a portfoliómban, de vannak olyan fajták, amelyeket bordeauxi vállalkozásomban is bemutatnék – tette hozzá a borkereskedő.
 – Nemzetközi borversenyen vettünk részt és ott jött a felkérés, hogy mutassuk be borainkat – mondta el Androsics Ferenc, az Androsics Pincészet borásza. Hozzátette: minden balatoni pincészet próbálja felvenni a versenyt, kihasználni az állami és uniós pályázatokat fejlesztésekre. – Nagyon szép gyümölcsös borokat tudunk készíteni és bízok benne, hogy minél több külföldi vendégünknek ízleni fog – jegyezte meg a borász. 

 – Sokkal kevesebbet tudnak a magyar borokról, mint mi gondoljuk, az átlagemberek még Tokajt sem ismerik, a hozzáértők is csak tokaji aszúról és az egri bikavérről hallottak  – mondta el Németh Ágnes, a hungarianwines.eu tulajdonosa. Hozzátette: a csütörtöki találkozón tizenkét kereskedő, borszakíró kóstolta meg a dél-balatoni borokat.  – A borászok képesek arra, hogy összefogjanak és hatékonyabb, ha töbebn mutatják be sokszínű boraikat – emelte ki Németh Ágnes. Megjegyezte: az elmúlt évtizedek alatt rengeteget fejlődtek a hazai borászatok. – A fiatalok külföldi tapasztalatokat szereznek, modernizálódnak a pincészetek, nincs probléma a higiéniával, szinte csak elvétve van hibás bor – jegyezte meg a szakember. Kiemelte: jelen vagyunk például az Egyesült Királyság borpiacain, de folyamatos és állandó külföldi jelenlétre van szüksége a hazai boroknak.

Nem lesz rekordév az idei 

Augusztus 10-én megkezdődött a szüret a Balatonboglári Borvidéken. Először a Csabagyöngye szőlőfajtát szedték a kombájnok, majd az Irsai Olivérrel folytatják.  A csapadékos időjárás kedvezett a gombás kórokozóknak. – Ahol sikeres volt a védekezés, ott is látszanak a betegség nyomai, sokáig nem hagyhatjuk lábon a szőlőt, gyorsan le kell szedni, ha beérett – emelte ki Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezető igazgatója.  – Az eddigi mérések alapján hektáronként tíz tonna szőlőt tudtunk szüretelni, ez a mennyiség gyenge termésnek minősül – tette hozzá az ügyvezető. A tervek szerint augusztus 20-a után folytatják a szüretet az Irsai Olivérrel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában