Fotók

2023.08.12. 15:23

Gyapjúfestés után jól csúszott a gyógytea a skanzenben

Gyógynövény napot szerveztek szombaton a szennai skanzenben. Az érdeklődők különleges teákat kóstolhattak, de azt is megtudhatták, hogy a gyapjút hogyan lehet megfesteni bodzabogyóval és aranyvesszővel.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Kesztyűben bogyózta a bodzát Bálint Angelika. Elmondta, hogy a bodza termése, a csete lila színűre festi a gyapjút, de fény hatására veszt színéből és beszürkül. 

– Felrakom főzni a bogyókat fél órára, majd leszűröm és ebbe a festőlébe teszem a gyapjút, óvatosan lassan összefőzöm és ebben hűl ki – mutatta a munkafolyamatokat a szennai skanzen dolgozója. 
Az aranyvesszővel pedig sárgára festette a gyapjút. A somogyszobi portán körömvirág kenőcs készült és sok kóstolóval várták az érdeklődőket. 

– Csináltam vörös lóheréből barna cukorral szirupot és mellé cickafarkos, apróbojtorján-menta teát kínálok – mondta Tamala Józsefné, a foglalkozás vezetője. Hozzátette: a bátrabbak a gyógyteákon kívül például fahéjas, gyömbéres cukkini lekvárt, kakukkfű olajat is megkóstolták.

– Eleinte félve nyaltam meg a kanalat, de isteni finom –árulta el az egyik látogató.

Sokan érdeklődtek az előző napokban a program iránt. A szervezők célja az volt, hogy megismertessék a gyógynövényeket a hozzájuk látogatókkal, valamint szárítási, elkészítési praktikákkal lássák el őket.

– Elég ismerni pár gyógynövényt, amelyet a környéken be tudnak szerezni, ezeket régen a népi gyógyászatban előszeretettel használták – emelte ki a programot bemutató dolgozó. 

– Fogarasi Böske néni somogyszobi lakos előszeretettel használta a gyógyításokra a növényeket, a faluban azt mondják, hogy a 70-es években sok beteget hoztak hozzá, akiken az orvos már nem tudott segíteni és ötven százalékban hatottak náluk a készítményei – emlékezett vissza Tamala Józsefné. Hozzátette: úgy búcsúzott betegeitől, hogy három nap múlva a Jóisten eldönti, hogy meggyógyul vagy meghal. 

A szennai skanzenben augusztusban is várják programokkal az érdeklődőket, huszadikán kemencében sült kenyeret lehet kóstolni és bemutatják a régi paraszti munkákat, így kiderül az is, hogyan kell a búzát csépelni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában